Fără categorie

VIDEO Iohannis: PSD se luptă să dea Ardealul ungurilor

Preşedintele Klaus Iohannis a criticat, miercuri, proiectul de lege privind autonomia Ţinutului Secuiesc, susţinând că PSD a ajutat UDMR să treacă acest act normativ în Camera Deputaţilor.

"Jo napot kivanok, PSD. Este incredibil, dragi români, ce se întâmplă în Parlamentul României. PSD a ajutat UDMR să treacă prin Camera Deputaţilor o lege prin care dă autonomie largă Ţinutului Secuiesc. Este incredibil unde s-a ajuns cu acest PSD. Este incredibil ce înţelegeri se fac în Parlamentul României. În timp ce noi, eu, guvernul, celelalte autorităţi ne luptăm pentru vieţile românilor, ne luptăm ca să scăpăm de această pandemie, marele PSD se luptă în birourile secrete din Parlament ca să dea Ardealul ungurilor. Jo napot, Ciolacu. Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta, Viktor Orban, în schimbul acestei înţelegeri?", a spus şeful statului într-o declaraţie susţinută la Palatul Cotroceni.

 

Imagine: Administrația Prezidențială

El a atras atenţia românilor că aceasta înseamnă o "majoritate toxică pesedistă".

"De aceea, dragii mei, se înţelege acum poate mai bine de ce am vrut alegeri anticipate. Eu nu mai vreau ca problemele importante ale naţiunii să fie hotărâte de PSD. Eu nu mai vreau ca această majoritate toxică pesedistă să hotărască împotriva României şi împotriva românilor. Este inadmisibil aşa ceva şi până când sunt eu preşedintele României o astfel de lege nu va exista", a conchis Iohannis.

Camera Deputaţilor a adoptat tacit proiectul privind Statutul de autonomie al Ţinutului Secuiesc, acesta urmând să intre în dezbaterea Senatului, care este for decizional.

Ca urmare a faptului că termenul de dezbatere şi vot a fost depăşit în Camera Deputaţilor, iar acest for a constatat adoptarea tacită a proiectului în şedinţa din 23 aprilie, propunerea legislativă a trecut în forma depusă de iniţiatori – deputaţii UDMR Kulcsar-Terza Jozsef-Gyorgy şi Biro Zsolt-Istvan. Raportul Comisiei pentru administraţie a fost de respingere.

Proiectul prevede ca "Ţinutul Secuiesc" să devină regiune autonomă cu personalitate juridică.

Comisia pentru administraţie a Camerei Deputaţilor a întocmit un raport de respingere a propunerii legislative pe motiv că aceasta "contravine, în ansamblul său, normelor şi principiilor constituţionale, ordinii juridice interne, legislaţiei Uniunii Europene şi dreptului internaţional". De asemenea, Guvernul a trimis un punct de vedere că nu susţine adoptarea propunerii legislative, iar Consiliul Economic şi Social (CES) şi Consiliul Legislativ au dat avize negative.

Proiectul va fi trimis la Senat, care este for decizional. AGERPRES/(A-autor: Florentina Peia, editor: Mihai Simionescu, redactare video: Marilena Gheorghiță, montaj: Andrei Cârlan, editor online: Simona Aruştei)

 

Citiţi şi:

 

Proiectul privind Statutul de autonomie al Ţinutului Secuiesc – adoptat tacit de Camera Deputaţilor; Senatul – for decizional

 

Ciolacu: PSD nu susţine legea privind autonomia Ţinutului Secuiesc; va vota împotrivă şi îl va respinge urgent la Senat

 

Orban: Ciolacu trebuia să supună plenului Camerei Deputaţilor respingerea proiectului privind autonomia Ţinutului Secuiesc

 

Ponta: Pro România – împotriva proiectului privind autonomia Ţinutului Secuiesc; va milita pentru respingere în Senat

 

Cazanciuc: Senatul, în şedinţă de plen, miercuri; proiectul privind autonomia Ţinutului Secuiesc, pe ordinea de zi

 

PSD Harghita: Proiectul privind autonomia Ţinutului Secuiesc – neconstituţional; această scăpare de procedură nu poate fi justificată de epidemie

 

Roman: Autonomia Ţinutului Secuiesc – 'troc politic' PSD-UDMR; PNL cere respingerea proiectului la Senat

 

Orban: Ciolacu trebuia să supună plenului Camerei Deputaţilor respingerea proiectului privind autonomia Ţinutului Secuiesc

 

Vosganian: ALDE va vota în Senat împotriva proiectului privind autonomia Ţinutului Secuiesc

 

USR anunţă că senatorii partidului vor vota împotriva proiectului privind autonomia Ţinutului Secuiesc

Sursa: Agerpres

Back To Top