Fără categorie

Vicepreşedintele Turciei, la conferinţa comună cu premierul României: Am discutat şi despre cooperare în domeniul apărării naţionale

Vicepreşedintele Republicii Turcia, Fuat Oktay, a declarat vineri, la Snagov, că a discutat cu premierul Viorica Dăncilă inclusiv despre colaborarea celor două ţări în domeniul apărării, dar şi despre ţinta de a depăşi suma de 10 miliarde de dolari în volumul schimburilor comerciale.

"La sfârşitul anului 2018 schimburile noastre au fost în jur de 6,4 miliarde de dolari. Noi de foarte mult timp ne dorim ca această cifră să ajungă la 10 (…), ne dorim foarte mult să atingem şi apoi să depăşim cifra de 10 miliarde de dolari", a afirmat Oktay, potrivit traducerii oficiale.

 

În acest context, el a vorbit despre faptul că în aprilie se va întruni la Istanbul Comisia de Cooperare Economică şi Comercială dintre Turcia şi România. Totodată, a menţionat şi inaugurarea unui spital în Constanţa.

"Cooperarea strânsă dintre miniştrii noştri ai Sănătăţii, care au participat la întrunirile din seara aceasta, nu face altceva decât să sublinieze încă o dată importanţa pe care o acordăm noi pentru cooperarea în domeniul sănătăţii din ţările noastre", a afirmat Fuat Oktay.

Privind domeniul apărării, el a menţionat "paşi concreţi" în acest sens.

"Am discutat foarte mult şi despre cooperare în domeniul apărării naţionale. Am avut ocazia să luăm decizii importante cu doamna prim-ministru Dăncilă, pentru a avea paşi concreţi în dezvoltarea acestei cooperări. Noi ne dorim foarte mult ca relaţiile pe care le vom avea în industria apărării naţionale să dezvolte şi mai mult, să adâncească şi mai mult asocierea noastră strategică", a spus vicepreşedintele turc. În context, el a afirmat că "toate firmele turceşti sunt gata să îşi împărtăşească experienţa pe care o au în domeniul apărării naţionale".

"Autorităţile noastre competente fac tot posibilul pentru a completa cadrul juridic, pentru a înlesni relaţiile noastre şi ne gândim cum să facem ca impulsul de creştere între ţările noastre să devină continuu", a adăugat el.

Totodată, înaltul oficial a afirmat că a vorbit cu şefa Executivului român despre "organizaţia teroristă FETO, care este un pericol pentru securitatea şi ordinea publică". "Noi acordăm o mare importanţă cooperării în acest domeniu cu România", a subliniat el.

Fuat Oktay a vorbit despre ţara noastră ca despre un "exemplu".

"Noi suntem foarte mulţumiţi de ajutorul şi sprijinul pe care îl acordă România ţării noastre. Avem încredere că acest comportament al României va fi un exemplu şi pentru celelalte ţări membre ale Uniunii", a declarat vicepreşedintele turc. AGERPRES/(A – autor: Oana Ghiţă, editor: Antonia Niţă, imagine: Marian Vlăduț, redactor video: Marilena Stănescu, grafician: Andrei Cârlan, editori online: Daniela Juncu, Ada Vîlceanu)

Sursa: Agerpres

Back To Top