Fără categorie

Vaslui: 17 ordine de protecţie provizorii, emise de poliţişti de la începutul anului

Poliţiştii vasluieni au emis un număr de 17 ordine de protecţie provizorii, de la începutul acestui an, a anunţat, joi, şeful Serviciului de Ordine Publică din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vaslui, Petru Perdun.

Acesta a prezentat, în cadrul unei conferinţe de presă, noile reglementări potrivit cărora poliţiştii solicitaţi să intervină în cazurile de violenţă domestică pot emite, pe loc, un ordin de protecţie provizoriu, cu valabilitatea de cinci zile, care prevede evacuarea imediată agresorului din locuinţă, fără a se aştepta încuviinţarea unei instanţe de judecată, apreciind că odată cu noile prevederi numărul plângerilor pentru violenţă în familie ar putea creşte.

"Pentru a preveni anumite acte grave de violenţă domestică, a fost reglementată posibilitatea ca poliţiştii să emită un ordin de protecţie provizoriu. Este un act de urgenţă, pentru preîntâmpinarea unor alte acte de violenţă grave. (…) Foarte important este că poliţiştii pot pătrunde fără acordul proprietarului în orice spaţiu, dacă în actul de sesizare se indică în mod expres că a avut loc sau are loc un act de violenţă domestică, iar cetăţenii trebuie să ştie acest lucru", a declarat Petru Perdun.

Comisarul a spus că odată cu noile modificări vor apărea o serie de probleme în ceea ce priveşte evacuarea agresorilor.

"Potrivit legii, agresorii care sunt evacuaţi pot fi duşi în anumite centre rezidenţiale. Dacă în mediul rural există astfel de instituţii, întâmpinăm probleme în mediul rural. Astfel, aceste persoane merg la rude, la apropiaţi", a subliniat Perdun.

El a precizat că ordinele de protecţie provizorii emise la nivelul judeţului Vaslui, de la începutul anului 2019 au fost pentru acte de violenţă fizică şi ameninţări, fiind întocmite un număr de 17 dosare penale pentru loviri şi alte violenţe.

Petru Perdun a menţionat că victime ale actelor de violenţă domestică înregistrate anul acesta au fost doar femeile. De altfel, şeful Serviciului de Ordine Publică a subliniat că există foarte puţine cazuri de violenţă în familie în care plângerile să fi venit din partea unor bărbaţi agresaţi de partenere. Totodată, el a afirmat că, din experienţa anilor anteriori, în majoritatea cazurilor de violenţă domestică intervine împăcarea între părţi. AGERPRES / (AS – autor: Loredana Ciobanu, editor: Marius Frăţilă, editor online: Gabriela Badea)

Sursa: Agerpres

Back To Top