Fără categorie

UDMR reclamă nerespectarea legilor în cazul Cimitirului eroilor din Valea Uzului şi solicită intervenţia Guvernului

Parlamentarii UDMR Korodi Attila şi Tanczos Barna reclamă nerespectarea legilor în cazul Cimitirului eroilor de la Valea Uzului şi solicită intervenţia Guvernului în acest caz, se precizează într-un comunicat transmis AGERPRES.

"UDMR a solicitat, din nou, intervenţia urgentă a Guvernului în vederea soluţionării problemei cimitirului din Valea Uzului, după ce prefectul judeţului Bacău a emis o adresă prin care spune clar că acest cimitir nu este domeniul public al UAT Dărmăneşti, iar hotărârea consiliului local al localităţii din judeţul Bacău şi construcţiile demarate sunt nelegale", au arătat, miercuri, parlamentarii UDMR din judeţul Harghita, Korodi Attila şi Tanczos Barna, citaţi în comunicatul menţionat.

Potrivit sursei citate, liderul grupului UDMR din Camera Deputaţilor, Korodi Attila, a făcut o declaraţie politică, pe această temă, în plenul Camerei inferioare a Parlamentului, în vreme ce senatorul UDMR Tanczos Barna a adresat o interpelare premierului.

"Cei doi politicieni ai Uniunii au atras atenţia asupra nelegalităţilor comise de primăria din Dărmăneşti, certificate şi de Ministerul Culturii, Ministerul Apărării, Inspectoratul de Stat în Construcţii şi prefectul judeţului Bacău, care au emis documente oficiale în acest sens", se arată în comunicatul UDMR.

De asemenea, Korodi Attila şi Tanczos Barna au semnalat că organizarea manifestărilor dedicate Zilei Eroilor, pe 6 iunie, aprobate de Primăria Dărmăneşti, ar duce la tensiuni interetnice.

"Întrebarea justificată este dacă o autoritate locală are sau nu dreptul să aprobe organizarea unui eveniment pe teritoriul unei alte unităţi administrativ teritoriale, după de prefectul judeţului a emis un punct de vedere în acest sens", a spus Korodi Attila, în declaraţia sa.

În interpelarea senatorului Tanczos Barna se susţine şi faptul că "autoritatea locală din Dărmăneşti a încălcat şi legea pentru ratificarea Acordului internaţional între România şi Ungaria privind regimul juridic al mormintelor de război, care prevede că dacă activitatea de îngrijire a mormintelor va produce schimbări, înaintea luării măsurilor de schimbare este necesară punerea de acord cu organele de resort ale statelor implicate", parlamentarul solicitând întrunirea de urgenţă a comisiei de specialitate a celor două ţări, pentru rezolvarea problemei.

"Am cerut să fie întrunită, de urgenţă, comisia de specialitate a celor două ţări pentru rezolvarea acestei situaţii. Am cerut Guvernului, responsabil pentru evoluţia regretabilă a evenimentelor, să intervină. Comunitatea maghiară din România condamnă dubla măsură: într-o ţară în care milităm pentru statul de drept nu se poate tolera o astfel de abatere de la cadrul legal. Dorim evitarea escaladării conflictului interetnic prin evenimentul planificat pentru 6 iunie. Dorim restabilirea ordinii legale în acest caz", a afirmat Tanczos Barna, citat în comunicatul de presă. AGERPRES (AS-autor: Gina Ştefan, editor: Karina Olteanu, editor online: Anda Badea)

Sursa: Agerpres

Back To Top