Fără categorie

Tulcea: Radarul Deltei va funcţiona din luna martie

Asociaţia Salvaţi flora şi fauna Deltei va lansa pe data de 4 martie Radarul Deltei, o aplicaţie disponibilă pe telefoanele mobile care folosesc sistemele Android şi IOS şi pe site-ul www.radaruldelteidunarii.ro, la care vor putea fi sesizate neregulile din rezervaţie.

"Propunerea este inspirată din Radarul pădurilor. Aplicaţia va permite fiecăruia ca atunci când observăm un pescar, o ambarcaţiune ce par suspecte să semnalăm acest lucru şi să verificăm dacă bănuielile sunt reale. Într-o primă fază, este o aplicaţie de tip beta care va fi lansată pe data de 4 martie şi care va permite să aflăm dacă au fost emise permise şi autorizaţii de pescuit după un anumit set de date", a declarat responsabilul de proiecte din cadrul asociaţiei, Delia Popescu, în timpul unei dezbateri organizate pe tema combaterii braconajului piscicol.

Popescu i-a invitat pe reprezentanţii pescarilor să testeze aplicaţia începând de luna viitoare şi să facă recomandări, dacă este cazul.

"În varianta a doua, vom avea posibilitatea de a încărca fotografii, vom transmite în timp real unde s-au făcut capturile de imagini în care sunt bărci fără autorizaţii sau scule de pescuit necodate", a mai spus reprezentanta asociaţiei Salvaţi flora şi fauna Deltei.

Unii pescari s-au arătat neîncrezători în această aplicaţie.

"A dispărut atitudinea civică în România, d-apoi în Delta Dunării. Dar iniţiativa este extraordinară", a afirmat preşedintele Federaţiei Organizaţiilor de Pescari Delta Dunării, Lucian Sanda.

La rândul lui, guvernatorul Rezervaţiei, Mălin Muşetescu, a declarat presei că 0800.827.233, numărul de tel verde pus la dispoziţie de Administraţia Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD), nu este apelat.

"Oamenii nu sună, nu au încredere, nu au apetenţă pentru delaţiune, nu-mi dau seama, dar cred că nici noi nu l-am popularizat. Radarul Deltei va fi un succes la fel ca Radarul pădurilor, pentru că este un device pe care-l foloseşte toată lumea. În general, cine foloseşte acel device cu abnegaţie are şi o anumită atitudine civică, lucru observabil la cei care folosesc waze-ul şi Radarul pădurilor, de exemplu", a spus guvernatorul Muşetescu.

ARBDD a organizat marţi o dezbatere pe tema braconajului piscicol în Deltă. AGERPRES/(A, AS-autor: Luisiana Bîgea, editor: Antonia Niţă, editor online: Adrian Dădârlat)

Sursa: Agerpres

Back To Top