Fără categorie

Tőkés László: Sper să se producă într-adevăr reconcilierea româno-maghiară şi să putem merge împreună

Europarlamentarul Tőkés László, preşedintele Consiliului Naţional Maghiar din Transilvania (CNMT), şi-a exprimat miercuri speranţa că, în spiritul credinţei creştine şi al spiritului european, se vor găsi soluţiile pentru situaţia din valea Uzului şi pentru alte aspecte considerate de el antimaghiare.

"Antimaghiarismul, spiritul naţional comunist bântuie în ţară. Exemple flagrante ale acestuia sunt cazurile deţinuţilor politici, asimilarea Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş şi ocuparea cimitirului, profanarea mormintelor eroilor maghiari din Valea Uzului", a spus Tokes, într-o conferinţă de presă.

În Valea Uzului, afirmă el, "cu sprjinul evident al Guvernului şi cu dirijarea colonelului Sebastian Cucoş, vice-comandantul Jandarmeriei şi cu consimţământul ministrului de Interne, Carmen Dan, s-a realizat ocuparea cimitirului cu forţa".

"Agresarea credincioşilor maghiari rugându-se în cimitir este ceva nemaipomenit de scandalos, care ne aminteşte de acel martie negru din Târgu Mureş, în urmă cu 30 de ani. Considerăm că aceste evenimente au însemnat o dură provocare a comunităţii maghiare. Se vede că celor care au invadat cimitirul militar nu le pasă de eroi, ci mai mult de scandal," a spus Tokes.

Acesta a făcut referire şi la implicarea Bisericii Ortodoxe Române, "ai cărei preoţi au oficiat inaugurarea monumentului român suprapus cimitirului maghiar".

În opinia lui Tokes, ar fi "foarte binevenit" ca "Patriarhul Daniel să se delimiteze de cele petrecute în Valea Uzului, mai ales de participarea preoţilor ortodocşi la această inaugurare forţată a monumentului eroilor români în dauna cimitirului militar maghiar din această vale".

Europarlamentarul a spus că a fost scandaloasă şi fixarea evenimentului în jurul datei vizitei papale.

"Se demonstrează făţărnicia şi ipocrizia puterii de stat, personal a preşedintelui Iohannis, care fac curte Suveranului Pontif şi vorbesc la superlativ de situaţia din România, în timp ce, pe plan interior, în realitate, se produc astfel de cazuri antimaghiare scandaloase. Am văzut la vizita Papei Francisc în ţară cum se lăuda preşedintele Klaus Iohannis cu multiculturalismul din România şi cu felul în care România tratează chiar în mod exemplar problema minorităţilor. În realitate, statul de drept european este într-o situaţie jalnică în România, putem spune în termeni generali, dar în special privind situaţia comunităţii maghiare, putem spune că România lui Dragnea şi a lui Tăriceanu se află mai departe de Europa ca niciodată de la schimbarea de regim încoace", a menţionat Tokes.

Fostul episcop reformat a apreciat scuzele prezentate de Papa Francisc comunităţii romilor, adăugând însă că la fel ar trebui să-şi ceară scuze statul român şi Biserica Romano-Catolică de la ceangăii "asimilaţi în mod forţat în Moldova". Tokes a spus că acestora până în prezent le-a fost interzisă oficierea liturghiei în limba lor maternă, însă din ianuarie există un singur sfânt lăcaş unde se pot ruga în limba natală.

"Îmi exprim speranţa că în spiritul credinţei noastre creştine şi în spiritul Timişoarei de acum 30 de ani de la Revoluţie şi într-un spirit cu adevărat european să găsim soluţia la aceste probleme şi să se producă într-adevăr reconcilierea româno-maghiară şi să putem merge împreună, aşa cum este mesajul Papei Francisc, pe un drum european, combătând diferenţele care ne despart," a subliniat Tokes.

Europarlamentarul şi-a exprimat satisfacţia recunoaşterii sacrificiului şi beatificării celor şapte clerici martiri ai Bisericii Greco-Catolice, dar regretă că la Şumuleu Ciuc nici măcar nu a fost pomenit numele episcopului Marton Aron, care, afirmă Tokes, laolaltă cu capii Bisericii Greco-Catolice, "a suferit în timpul ateismului comunist şi merita să fie măcar amintit şi apreciat împreună cu clericii români la festivitatea din Blaj". AGERPRES/(A-autor: Eugenia Paşca, editor: Karina Olteanu, editor online: Adrian Dădârlat)

Sursa: Agerpres

Back To Top