Fără categorie

Szilagyi Zsolt (PPMT): Românii nu au încredere în România

Preşedintele PPMT, Szilagyi Zsolt, a declarat joi, la Oradea, că românii nu au încredere în România, cu toate că, formal, ţara se află în topul său istoric.

"România, care a sărbătorit Centenarul, din punct de vedere formal se află în topul său istoric: suntem membri NATO, membri UE, guvernul se pregăteşte să preia preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene. Din punct de vedere formal, totul este în regulă. Dar dacă ne uităm mai detaliat însă, România nu a fost niciodată atât de divizată cum este acum. Chiar azi se votează moţiunea Dăncilă. Şi toată dezbaterea ce s-a aprins în jurul moţiunii şi tot discursul politic din ultimul an denotă faptul că România nu a reuşit să unească forţele interne, nu a reuşit o mobilizare pentru ţelurile mari din cauză că elita politică este absolut divizată şi în problemele mari. Nu există un consens cum trebuie să arate România modernă", a declarat, în conferinţă de presă, liderul PPMT.

Potrivit acestuia, cei mai mulţi români şi-au pierdut încrederea că ei, ca şi colectivitate, pot fi de succes în ţara lor.

"Asta e problema cea mai mare: românii nu au încredere în România. Sunt vorbe mari, dar după 29 de ani de la Revoluţie, ar fi normal ca acele obiective strategice, acel model de modernizare a ţării măcar să întrunească un consens. Nu compar situaţia noastră cu cea ce am avut în 1989, fără doar şi poate există un progres, însă nu la nivelul şanselor pe care le-am avut şi nu la exigenţele oamenilor şi nu la ritmul european. Suntem deci mai divizaţi ca niciodată, nu avem un guvern de care putem fi mândri, nu avem nici buget pentru anul viitor, este un guvern plin de gafe, zguduit de corupţie, care ia banii comunităţilor locale prin desfiinţarea sau reducerea anumitor taxe care ofereau surse pentru comunităţile locale", a spus Szilagyi.

În opinia sa, transilvănenii sunt perdanţii modernizării României.

"Noi, ca maghiari ardeleni, trebuie să spunem că există şi un discurs vădit antimaghiar, nu s-a realizat nici restituirea imobilelor bisericeşti, nu numai pentru maghiari, dar nici pentru greco-catolici. România nu vrea să integreze diversitatea enormă care se află în această ţară. (…) Nu putem spune nici că legile ce oferă anumite drepturi lingvistice sunt aplicate şi ne sunt refuzate în permanenţă încercările noastre de dialog pe temele majore, bine-nţeles şi pe autonomie", a precizat liderul PPMT.

Szilagyi Zsolt a subliniat nevoia de schimbare la nivelul structurii puterii, deoarece "structura centralizată şi coruptă nu este eficientă", afirmând că "regionalismul modern nu a ajuns în România".

"Din păcate, s-a dovedit de mai multe ori că dezvoltarea Transilvaniei cu această structură de putere nu se ridică la nivelul aşteptărilor. Noi credem că regândirea funcţionării statului trebuie să fie un obiectiv major, dat fiind faptul că avem patru alegeri în următorii doi ani: alegeri europarlamentare, prezidenţiale, locale şi cele parlamentare române. Vom avea doi ani de campanie permanentă. Am salutat într-o declaraţie iniţiativa Alianţa Vestului. Această iniţiativă arată că acei primari care se gândesc responsabil la dezvoltarea oraşului şi a regiunii au realizat că accesarea fondurilor europene în mod direct poate ajuta şi că puterea comunităţilor locale este de nepreţuit. Regionalismul modern nu a ajuns în România. După 29 de ani de la revoluţie, putem spune că a gândi regional, a fi mândru ardelean, bucovinean, dobrogean, nu există în discursul politic românesc, ba, deseori este infantilizat, iar cei care vor o articulare a interesului regional sunt discreditaţi, atacaţi pe nedrept", a afirmat Szilgayi Zsolt. AGERPRES/(A-autor: Eugenia Paşca, editor: Diana Dumitru, editor online: Irina Giurgiu)

Sursa: Agerpres

Back To Top