Fără categorie

ŞTIRILE SERII ÎN JUDEŢE – 8 MAI

* Summitul de la Sibiu arată că românii contează în Europa, că votul lor contează şi evenimentul trebuie văzut nu ca unul singular, ci într-un context mai larg, inclusiv cel al alegerilor europarlamentare, a declarat, miercuri, preşedintele Klaus Iohannis. ''Mâine, capitala Europei va fi în România. Mâine Europa vine în România, la Sibiu. Acest summit trebuie înţeles foarte bine şi importanţa lui pentru România şi pentru români. Europa vine în România, Europa vine la români. Şi acest summit nu trebuie văzut ca un eveniment singular, izolat de restul. Acest summit trebuie văzut într-un context mai larg, în contextul european, în contextul alegerilor europene'', a afirmat şeful statului.

* Biroul Executiv al PNL s-a reunit, miercuri, la Sibiu, la şedinţă participând preşedintele Klaus Iohannis, preşedintele Partidului Popular European (PPE), Joseph Daul, şi secretarul general al PPE, Antonio Lopez-Isturiz White. Înainte de reuniunea BEx al PNL, care are loc la Hotel Hilton din Sibiu, preşedintele PNL, Ludovic Orban, şi preşedintele Partidului Popular European, Joseph Daul, au vorbit despre importanţa alegerilor europarlamentare.

* Preşedintele Partidului Popularilor Europeni (PPE), Joseph Daul, şi-a exprimat speranţa ca cetăţenii să voteze la referendumul convocat de preşedintele Klaus Iohannis pentru data de 26 mai, afirmând că "stârneşte indignare" faptul că statul de drept, Justiţia independentă şi lupta împotriva corupţiei nu sunt respectate în România. El şi-a exprimat regretul faţă de faptul că unii cetăţeni, mai ales tineri, părăsesc ţara din cauza "problemelor cu corupţia".

* Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă susţinută la Cluj, că ţara sa mulţumeşte României pentru că este capabilă să apere graniţele UE, motiv pentru care merită să facă parte din Spaţiul Schengen. "Acesta este un fapt: România a dovedit, într-o perioadă dificilă, că este gata, este capabilă să apere graniţele externe ale Schengen şi este clar că merită să devină membră a Schengen. Încă o dată, în numele Ungariei îi mulţumesc României pentru ceea ce a făcut", a menţionat premierul Ungariei.

* Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat miercuri, într-o conferinţă de presă susţinută la Cluj, că relaţiile ţării sale cu Slovacia şi cu Serbia sunt excelente, lucru pe care nu poate să-l spună încă şi despre relaţiile cu România. Premierul Ungariei a adăugat că speră însă ca şi relaţiile cu România să fie în direcţia bună.

* Prim-ministrul Viorica Dăncilă a anunţat miercuri că în cadrul şedinţei de Guvern urmează să fie luată o decizie în vederea deblocării lucrărilor de consolidare şi restaurare a Cazinoului din Constanţa, investiţia fiind estimată la 112 milioane de lei.

* Directorul general al Regiei Autonome Romsilva, Gheorghe Mihăilescu, le-a vorbit, miercuri, studenţilor Facultăţii de Silvicultură de la Braşov despre activitatea instituţiei pe care o conduce, spunându-le că "în prezent, este o presiune politică", dar şi că nu trebuie să ţină cont de criticile venite pe reţelele de socializare, deoarece "aceasta este societatea modernă globalizată", iar cei care le propagă "nu ştiu cum creşte un copac".

* Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a declarat, miercuri, în cadrul unei conferinţe de presă, că Partidul Social Democrat nu a ales bine data de 9 mai pentru a organiza mitingul de la Iaşi, când în aceeaşi zi are loc, la Sibiu, Summitul UE. "Este o formă (…) aproape vulgară de a rupe această ţară în două, între românii decenţi care vor să arate Europei întregi că putem fi un partener pe termen lung şi o altă parte a clasei politice, nu a românilor, care vor să bage din nou băţul prin gardul Europei (…)", a spus Mihai Chirica.

* Fostul primar al Constanţei Radu Mazăre a fost ridicat de autorităţile din Madagascar şi este ţinut în custodie, această măsură fiind luată ca urmare a mandatului de căutare emis de autorităţile române prin Interpol, au declarat miercuri, pentru AGERPRES, surse judiciare. Miercuri, Poliţia Română a transmis că autorităţile din Madagascar au comunicat, prin Centrul de Cooperare Poliţienească Internaţională, faptul că un cetăţean român, urmărit internaţional pentru punerea în aplicare a unui mandat de executare a pedepsei cu închisoarea de 9 ani, a fost arestat pentru o perioadă de şase zile.

* Tribunalul Constanţa a publicat miercuri decizia de condamnare, pe fond, a fostului preşedinte al CJ Constanţa, Nicuşor Constantinescu, la 4 ani de închisoare cu executare şi plata, către instituţia pe care a condus-o, a unor despăgubiri civile de 1.082.031,62 lei, la care se adaugă peste 26.000 de lei cheltuieli judiciare.

* Autorităţile locale din Vizantea Livezi au solicitat Ministerului Mediului uciderea ursului care a omorât, luni seara, un bărbat din localitate, dar şi luarea măsurilor care se impun pentru diminuarea numărului mare de urşi din zonă, care au început să devină un adevărat pericol pentru populaţie, a anunţat primarul Dragoş Ciobotaru.

* În tradiţia din Banat, vremea rece din ultimele zile este considerată normală, fiind pusă pe seama ''zăpezii mieilor'' sau a sfinţilor de gheaţă, care se suprapun peste vechi ritualuri păgâne, în care erau aduse ofrande zeilor stăpânitori ai norilor. Potrivit muzeografului Muzeului Satului Bănăţean din Timişoara, dr. Maria Mândroane, catolicii din Banat numesc aceste zile "sfinţii de gheaţă". AGERPRES/(AS, editor: Karina Olteanu, editor online: Gabriela Badea) 

Sursa: Agerpres

Back To Top