Fără categorie

ŞTIRILE SERII ÎN JUDEŢE – 2 APRILIE

* Un portal informaţional cu scopul sprijinirii mobilităţii forţei de muncă în sectoarele economice cheie din zona de graniţă România-Bulgaria şi creării condiţiilor pentru un echilibru între cererea şi oferta de pe piaţa muncii a fost creat printr-un proiect derulat în ultimele 24 de luni, cu o valoare totală de aproape 600.000 de euro, proiectul fiind prezentat marţi, într-o conferinţă de presă organizată la Constanţa, de partenerii români şi bulgari.

* Profesorii vrânceni care doresc să se titularizeze în acest an în baza articolului 253 din Legea educaţiei naţionale au început de marţi să îşi depună dosarele la Inspectoratul Şcolar Judeţean Vrancea, deşi articolul în cauză a fost declarat neconstituţional de Curtea Constituţională a României iar Ministerul Educaţiei Naţionale nu a luat până în prezent o decizie în acest sens, au precizat reprezentanţii instituţiei.

* Autorităţile primăriei Buzău fac apel la protejarea lalelei galbene din Pădurea Crâng, specie unică în lume. "În ultimele zile a înflorit în Crâng laleaua galbenă, specie strict protejată prin lege. Aceasta este înrudită cu laleaua galbenă de Cazane, unică în lume. În Pădurea Crâng a mai fost o lalea pestriţă, la fel de importantă, dar din păcate a fost distrusă sau a dispărut pur şi simplu", a declarat pentru AGERPRES viceprimarul municipiului Buzău, Ionuţ Apostu.

* Proiectul "Robotul Nao – terapeutul copiilor" a fost lansat marţi, la Centrul de Autism "Marea Neagră" din Constanţa, cu acest prilej desfăşurându-se prima şedinţă de terapie, potrivit reprezentanţilor centrului.

* Aleile Grădinii Publice din Galaţi s-au umplut de larma a zeci de copii şi tot atâtea baloane albastre – culoarea speranţei, dar şi culoarea asociată autismului, care au participat la o activitate recreativă şi de socializare, desfăşurată sub genericul "Te invit în lumea mea albastră!".

* Ziua mondială de conştientizare a autismului este marcată marţi la Oradea de Asociaţia SOS Autism Bihor prin evenimentul "Ziua porţilor deschise", împreună cu Direcţia de Asistenţă Socială Oradea, cu un marş de sensibilizare a publicului, simultan clădirea Primăriei Municipiului Oradea fiind iluminată pentru câteva ore în albastru.

* Peste 40 de oi dintr-o stână din judeţul Arad au fost găsite moarte de proprietar, care acuză că au fost atacate de o haită de câini, primarul comunei reclamând şi el numărul mare de câini care ar fi abandonaţi în zonă de şoferi care vor să scape de ei.

* O expoziţie dedicată broderiilor bizantine din perioada domnitorului Ştefan cel Mare şi Sfânt va avea loc în perioada 17 aprilie – 29 iulie la Muzeul Luvru, a anunţat, pe pagina sa de Facebook, preşedintele CJ Neamţ, Ionel Arsene.

* Bărbatul rănit grav în urma accidentului produs duminică seara în comuna Tetoiu a decedat la un spital din Craiova, unde fusese transportat de urgenţă cu un elicopter SMURD, au anunţat reprezentanţii Inspectoratului de Poliţie Judeţean Vâlcea. Potrivit sursei citate, în urma analizelor recoltate pentru stabilirea alcoolemiei, s-a constatat că şoferul autoturismului implicat în accident consumase alcool înainte de a se urca la volan.

* Aproximativ 750 de elevi de la Şcoala Generală "Jozsef Attila" din Miercurea Ciuc au format o inimă uriaşă şi au eliberat baloane albastre cu ocazia Zilei Internaţionale de Conştientizare a Autismului. Şcoala Generală "Jozsef Attila" din Miercurea Ciuc este singura din judeţul Harghita care are un centru special, cu clase separate pentru elevii cu autism, înfiinţat la iniţiativa Asociaţiei "AutHelp", formată din părinţii acestor copii.

* Un ghid online al instituţiilor publice din Harghita, disponibil în română şi maghiară, a fost lansat la Miercurea Ciuc de prefectul judeţului, Jean-Adrian Andrei, cu ocazia Zilei Instituţiei Prefectului. AGERPRES/(editor: Antonia Niţă, editor online: Adrian Dădârlat)

Sursa: Agerpres

Back To Top