Fără categorie

ŞTIRILE SERII BUCUREŞTI – 26 IUNIE

* Plenul reunit al Parlamentului a validat-o pe Renate Weber în funcţia de Avocat al Poporului. Renate Weber, propusă de PSD – ALDE, a obţinut 208 voturi pentru şi 134 împotrivă. Contracandidaţii săi au fost respinşi. Peter Eckstein-Kovacs, susţinut de Opoziţie (PNL, USR şi UDMR), a obţinut 109 voturi pentru şi 233 împotrivă, iar Cătălin Voinea Mic – propus de PMP – a întrunit 16 voturi pentru şi 326 împotrivă.

* Parlamentul a decis constituirea Comisiei speciale de anchetă privind investigarea eventualelor nereguli şi fraude semnalate în spaţiul public cu ocazia derulării procesului electoral la alegerile din 26 mai. Comisia va fi formată din 23 de membri şi va putea face audierea oricărei persoane care poate avea cunoştinţă despre o faptă sau împrejurare de natură să servească la aflarea adevărului. Raportul comisiei de anchetă va fi depus în termen de 90 de zile de la constituire.

* Parlamentul l-a validat pe Marian Neacşu pentru a ocupa funcţia de vicepreşedinte al Autorităţii Naţionale de Reglementare în domeniul Energiei. Neacşu a obţinut 262 de voturi pentru şi 92 împotrivă. Marian Neacşu a fost secretar general al PSD, iar în prezent este membru al PRO România. USR a anunţat că va contesta această numire la CCR pe motiv că Neacşu nu a fost audiat de comisiile parlamentare de specialitate.

* Camera Deputaţilor a adoptat proiectul legii pensiilor, reexaminată ca urmare a deciziei Curţii Constituţionale, fiind înregistrate 197 voturi 'pentru' şi 70 de abţineri.

* Uniunea Naţională a Judecătorilor din România şi Asociaţia Magistraţilor din România au solicitat DNA informaţii publice în legătură cu înfiinţarea şi funcţionarea Serviciului de combatere a infracţiunilor din justiţie, susţinând că dosarele întocmite în trecut de această secţie au devenit "veritabile mijloace de presiune" asupra magistraţilor.

* Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism a solicitat Secţiei parchetelor militare dosarul privind protestul din 10 august 2018, pentru a studia posibilitatea conexării acestuia cu cel deschis în urma plângerii depuse de Jandarmerie.

* Camera Deputaţilor şi Senatul se vor reuni pe 3 iulie în sesiune extraordinară pentru numirea membrilor Consiliului de Administraţie al BNR, la Consiliul Fiscal, dar şi pentru desemnarea preşedintelui Consiliului Naţional al Audiovizualului. Luni, preşedintele Senatului, Călin Popescu-Tăriceanu, a declarat că, în urma discuţiei avute cu premierul Viorica Dăncilă, se va merge pe susţinerea lui Mugur Isărescu pentru reînnoirea mandatului acestuia de guvernator al Băncii Naţionale a României. AGERPRES/(autor: Andreea Rotaru, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Anda Badea)

Sursa: Agerpres

Back To Top