Fără categorie

ŞTIRILE SERII BUCUREŞTI – 12 DECEMBRIE

* Prim-ministrul Viorica Dăncilă a prezentat în Parlament programul preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene. Ea a declarat că priorităţile României sunt organizate pe patru piloni: Europa convergenţei, Europa siguranţei, Europa – actor global şi Europa valorilor comune.

* Judecătoarea Lia Savonea a fost aleasă preşedinte al Consiliului Superior al Magistraturii. Procurorul Nicolae Andrei Solomon a fost ales vicepreşedinte.

* 91% dintre români sunt contra amnistiei/graţierii pentru corupţie, relevă un sondaj realizat de Institutul de Studii Sociale şi Politice. Potrivit sondajului, 74% dintre respondenţi sunt contra amnistiei/graţierii în abstract, 21% – pro, iar 5% – nu ştiu/nu răspund.

* Consiliul General al Municipiului Bucureşti a aprobat, cu 30 de voturi 'pentru' şi opt – 'împotrivă', o nouă rectificare bugetară, proiect în baza căruia sumele alocate finalizării lucrărilor la Catedrala Mântuirii Neamului au crescut cu 10 milioane de lei, ajungând în acest an la un total de 45 de milioane de lei.

* Viceprimarul Aurelian Bădulescu a recunoscut că a înjurat-o pe consiliera municipală USR Ana Maria Ciceală în timpul de dezbaterilor care au avut loc marţi la Comisia de sănătate din cadrul CGMB, şedinţă în care s-a discutat despre situaţia de la Maternitatea Giuleşti. 'Aşa este, după 45 de minute, atunci când am consumat toate elementele de discuţie cu numita Ciceală, parte a filmului de scurtmetraj USR, a trebuit să umblu la registrul popular de înjurături', a precizat viceprimarul, într-o declaraţie acordată presei.

* Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat că proiectul de buget pe 2019 nu va intra în şedinţa de Guvern de joi, întrucât lipseşte avizul CSAT. 'S-a amânat şedinţa CSAT pentru data de 19. Haideţi să parcurgem acea şedinţă din data de 19, şedinţă care are pe agendă şi punctul legat de bugetele celor şase structuri, şi după aceea vedem calendarul pe care îl putem parcurge într-un timp foarte scurt, dar cu o discuţie pe buget amănunţită. Adică nu trebuie să facem paşi rapizi fără să discutăm în Parlament un buget pentru ţară şi pentru un an foarte important', a precizat Teodorovici, la Parlament, întrebat dacă există posibilitatea ca proiectul bugetului de stat pe 2019 să nu fie adoptat în acest an.

* Opoziţia va înregistra moţiunea de cenzură vineri, la Parlament, a anunţat preşedintele USR, Dan Barna.

* "Guvernul marionetă al penalului Liviu Dragnea trebuie să plece azi", se arată în textul moţiunii de cenzură a Opoziţiei, document intitulat "Ajunge! Guvernul Dragnea – Dăncilă, ruşinea României!", semnat de 163 de parlamentari. "Grupul infracţional organizat, condus de Liviu Dragnea, care s-a instalat la conducerea României, a slăbit statul, ca să şi-l supună, într-un moment în care avem nevoie să fim puternici, azi mai mult ca oricând. Afirmăm cu putere şi cu toată responsabilitatea că este periculos pentru interesele naţionale ca ţara să rămână pe mâna acestui grup infracţional organizat, care distruge statul de drept şi dinamitează stabilitatea politică şi economică a României, într-un moment de instabilitate internaţională. Cei care vor încerca să îl salveze, din nou, pe Liviu Dragnea, împotriva României, vor purta pe umeri o răspundere istorică. Pentru că alegerea pe care o veţi face azi, doamnelor şi domnilor din PSD, ALDE şi UDMR, este între Liviu Dragnea şi România", se arată în textul moţiunii de cenzură, transmis de Biroul de presă al PNL.

* Curtea de Apel Bucureşti şi-a declinat competenţa în favoarea Curţii de Apel Alba Iulia de a judeca dosarul în care procurorul general Augustin Lazăr solicită suspendarea procedurii de revocare a sa din funcţie. Decizia a fost luată de un judecător de la Curtea de Apel Bucureşti, care a admis o excepţie ridicată de avocatul lui Augustin Lazăr. AGERPRES/(autor: Mihai Simionescu, editor: Andreea Rotaru, editor online: Gabriela Badea)

Sursa: Agerpres

Back To Top