Fără categorie

Sălaj: Manifestare omagială de marcare a ultimei victorii a lui Mihai Viteazul la Guruslău

O manifestare omagială de marcare a ultimei victorii a lui Mihai Viteazul, obţinută în 3 august august 1601, la Guruslău, a fost organizată duminică, la monumentul ridicat în cinstea domnitorului pe dealul unde a avut loc bătălia.

Manifestarea omagială de la Monumentul lui Mihai Viteazul de la Guruslău a debutat cu trecerea în revistă a gărzii, realizată de prefectul Florin Florian şi comandantul Regimentului 69 Artilerie Mixtă "Silvania", colonelul George Sas, urmată de un ceremonial religios şi depuneri de jerbe şi coroane de flori la monumentul realizat de artistul Victor Gaga.

"Au trecut mai bine de patru secole de când aici, pe aceste meleaguri, la 3 august 1601, Mihai Viteazul obţinea ultima sa victorie, o victorie ce ne dorim să rămână mereu vie în memoria şi conştiinţa noastră, ca popor. Primul unificator al celor trei principate române, un strateg militar desăvârşit, o mare personalitate a vremurilor sale, Mihai Viteazul şi-a câştigat un loc central în galeria domnitorilor medievali români. (…) Noi, generaţia de astăzi, avem obligaţia morală de a ţine vie memoria domnitorului Mihai Viteazul, aşa cum şi excepţionalul sculptor Victor Gaga a evocat-o prin acest frumos monument", a spus prefectul Florin Florian.

Cercetătorul ştiinţific Marin Pop a prezentat apoi câteva date Mihai Viteazul şi victoria obţinută de acesta la Guruslău, ultima luare de cuvânt fiind cea a primarului comunei Hereclean, Dobrai Francisc, care a mulţumit autorităţilor pentru prezenţa la eveniment şi i-a invitat pe cei prezenţi la sărbătoarea organizată cu acest prilej.

Festivitatea s-a încheiat cu defilarea plutoanelor de militari şi jandarmi, pe acordurile Fanfarei "Promenada" a Casei Municipale de Cultură Zalău.

Autorităţile locale şi judeţene marchează în fiecare an, la monumentul cu o înălţime de 26 de metri realizat pe Dealul Guruslăului de artistul Victor Gaga, importanta victorie obţinută în 1601 de oastea Imperiului Habsburgic condusă de Giorgio Basta şi oastea Ţării Româneşti condusă de Mihai Viteazul împotriva armatei Transilvaniei, aflată sub conducerea principelui Sigismund Bathory.

Evenimentul a fost organizat de Instituţia Prefectului Sălaj, Consiliul Judeţean Sălaj, Centrul de Cultură şi Artă al Judeţului Sălaj, Consiliul Local şi Primăria comunei Hereclean şi Fundaţia "Mihai Viteazul". AGERPRES/(A – autor: Sebastian Olaru, editor: George Onea, editor online: Alexandru Cojocaru)

Sursa: Agerpres

Back To Top