Fără categorie

#Romania2019.eu/INTERVIU George Ciamba: Brexit – moment semnificativ al Preşedinţiei la Consiliul UE; acţiunea României – extrem de importantă

Procesul ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană reprezintă un moment semnificativ al Preşedinţiei române la Consiliul UE, iar acţiunea României va fi extrem de importantă, astfel încât cetăţenii europeni, inclusiv cei români, să nu aibă de suferit, susţine ministrul delegat pentru Afaceri Europene, George Ciamba, într-un interviu acordat AGERPRES.

Potrivit acestuia, România îşi propune pe parcursul Preşedinţiei la Consiliul UE să sprijine acţiuni care vizează protejarea alegerilor democratice şi libere pentru Parlamentul European, împotriva interferenţelor externe şi să dezvolte un răspuns coordonat la fenomenul dezinformării. Oficialul român face referire nu doar la fake news, ci şi la atacurile cibernetice, subliniind importanţa identificării celor mai bune metode pentru a proteja procesul electoral de orice influenţe externe.

''Societatea şi mai ales societatea civilă trebuie să aibă rolul principal şi să acţioneze independent de implicarea statelor şi a Uniunii, dar, la fel ca presa, trebuie să primească resurse adecvate, să fie sprijinită atât de statele membre, cât şi de Uniune. Mediul academic, ONG-urile şi think tank-urile pot contribui decisiv prin fact-checking, promovarea alfabetizării media şi informaţională a cetăţenilor, prin expunerea împreună cu presa a campaniilor de dezinformare şi a ştirilor false atunci când acestea apar'', afirmă ministrul delegat pentru Afaceri Europene.

El vorbeşte, în interviul pentru AGERPRES, şi despre creşterea interesului pentru Regiunea Mării Negre, evidenţiind sprijinul activ al Comisiei Europene.

''Sperăm că Preşedinţia noastră, plecând de la rezultatele colegilor bulgari, va favoriza revitalizarea Sinergiei Mării Negre, mai ales în sensul actualizării ei şi a unor proiecte sprijinite de UE şi de statele membre, orientate spre viitor. Ţin să remarc şi pe această cale sprijinul activ al Comisiei Europene şi al partenerilor noştri din regiunea Mării Negre în elaborarea unei Agende Maritime Comune a regiunii, inspirată de conceptul economiei albastre, şi a unei Agende Strategice pentru Inovare şi Cercetare la Marea Neagră, două rezultate care vor favoriza cooperarea regională concretă, pe termen mediu şi lung'', spune oficialul român.

AGERPRES: Marţi a debutat efectiv Preşedinţia României la Consiliul UE, la Bruxelles, în cadrul Consiliului Afaceri Generale. Cum s-au desfăşurat lucrările primei reuniuni prezidate de dumneavoastră? Care vor fi dosarele specifice importante pentru ţara noastră pe care le putem promova în acest mandat?
George Ciamba: Avem deja o agendă a discuţiilor complexă, am prezentat priorităţile Preşedinţiei noastre, construite în jurul conceptului coeziunii, declinat în cei patru piloni principali de acţiune: Europa convergenţei, Europa siguranţei, Europa – actor global şi Europa valorilor comune. Statele membre au fost informate apoi cu privire la stadiul negocierilor bugetului european post 2020 şi paşii următori cu scopul atingerii unui acord în timp util. Am avut şi un schimb de opinii cu privire la fenomenul dezinformării, în urma solicitării Consiliului European de a dezvolta un răspuns coordonat la această provocare. De altfel, subiectul se regăseşte şi printre priorităţile Preşedinţiei noastre la Consiliul UE, pe parcursul căreia ne propunem să sprijinim acţiuni care vizează protejarea alegerilor democratice şi libere pentru Parlamentul European împotriva interferenţelor externe.

Avem o paletă foarte largă de dosare de gestionat. În calitate de Preşedinţie, România va conduce lucrările Consiliului Uniunii Europene, încercând să contribuie la avansarea agendei europene, prin gestionarea cu imparţialitate a dosarelor aflate pe agenda UE pe durata celor şase luni de mandat: definirea viitorului buget al Uniunii Europene, funcţionarea Pieţei Unice Europene, consolidarea dimensiunii sociale, agenda de securitate internă a Uniunii, lupta împotriva terorismului, gestionarea fenomenului migraţiei şi consolidarea rolului Uniunii Europene în plan global. Preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene se va concentra pe identificarea de soluţii care să reflecte deopotrivă interesele statelor membre şi viziunea instituţiilor europene, răspunzând astfel idealului unei Europe solidare, unite şi puternice.

AGERPRES: În perioada exercitării Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene vor avea loc evenimente importante la nivel european, printre care şi ieşirea efectivă a Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord din blocul comunitar. Cum vedeţi evoluţiile şi implicaţiile acestui dosar pe parcursul mandatului Preşedinţiei României la Consiliul UE?
George Ciamba: Procesul ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană reprezintă, într-adevăr, un moment semnificativ al Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene. Cred că şi pentru cetăţenii români subiectele legate de Brexit sunt foarte actuale, cu atât mai mult cu cât scenariul unui Brexit fără acord nu poate fi încă, cel puţin teoretic, exclus. Până la 29 martie 2019, dată la care Marea Britanie ar urma să părăsească Uniunea Europeană, există şi momentul 15 ianuarie, când Parlamentul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord va supune la vot acordul de retragere, împreună cu declaraţia politică asociată. Dacă lucrurile vor merge în direcţia pe care nu ne-o dorim – cum, de altfel, nu ne-am dorit nici ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană – cred că va fi foarte important ca acţiunea noastră legislativă să fie bine pregătită şi promptă. În acest sens, suntem deja în contact cu Comisia Europeană şi cu toţi factorii instituţionali. Acţiunea noastră va fi extrem de importantă, astfel încât cetăţenii europeni, inclusiv cei români, să nu aibă de suferit. Mai mult decât ceea ce poate face Comisia la nivel tehnic, este esenţială şi acţiunea statelor membre la nivelul Consiliului, cu atât mai mult a României, în calitate de Preşedinţie în exerciţiu.

AGERPRES: Ce poate face România pentru a creşte interesul, sprijinul european şi economic pentru Regiunea Mării Negre?
George Ciamba: Contăm pe sprijinul Serviciului European de Acţiune Externă şi al Comisiei Europene pentru înregistrarea de progrese privind cooperarea regională la Marea Neagră, graţie implicării sporite a Uniunii Europene. Sperăm că Preşedinţia noastră, plecând de la rezultatele colegilor bulgari, va favoriza revitalizarea Sinergiei Mării Negre, mai ales în sensul actualizării ei şi a unor proiecte sprijinite de UE şi de statele membre, orientate spre viitor. Ţin să remarc şi pe această cale sprijinul activ al Comisiei Europene şi al partenerilor noştri din regiunea Mării Negre în elaborarea unei Agende Maritime Comune a regiunii, inspirată de conceptul economiei albastre, şi a unei Agende Strategice pentru Inovare şi Cercetare la Marea Neagră, două rezultate care vor favoriza cooperarea regională concretă, pe termen mediu şi lung. Mulţumesc Comisiei şi pentru sprijinirea cooperării la nivelul societăţii civile din regiune, o iniţiativă a României care a împlinit 11 ani. Contăm pe consacrarea durabilă a tuturor acestor dimensiuni, sub Preşedinţia noastră, în cadrul mai multor evenimente oficiale care vor avea loc la Bucureşti şi Bruxelles, în lunile mai-iunie.

AGERPRES: 2019 este şi un an electoral în ţara noastră. Vor avea loc alegeri europarlamentare şi prezidenţiale. Va afecta acest lucru urmărirea priorităţilor Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene?
George Ciamba: Aş plasa viitoarele alegeri pentru Parlamentul European, din mai 2019, în contextul european aparte care marchează mandatul nostru, alături de procesul Brexit şi dezbaterea actuală asupra viitorului Europei. În acelaşi timp, trebuie să avem permanent în atenţie evoluţiile la nivel global care influenţează, la rândul lor, dinamica agendei europene: evoluţiile în relaţia transatlantică, ascensiunea discursului eurosceptic şi presiunea internaţională crescută asupra modelului european de economie socială de piaţă.

În acest context definitoriu pentru proiectul european, vom acţiona cu pragmatism pentru asigurarea continuităţii agendei europene şi vom urmări ca, prin acţiunile noastre, să contribuim la crearea unei Europe mai unite şi mai aproape de aşteptările cetăţenilor săi.

Pe de altă parte, aşa cum am spus-o şi cu alte ocazii, acest proiect nu reprezintă un instrument de luptă politică internă. Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene este un proiect strategic care trebuie susţinut indiferent de cursul dezbaterilor politice interne. Am convingerea că printr-un angajament comun, ancorat într-o viziune proeuropeană, putem ajuta la consolidarea proiectului european în următoarele şase luni.

AGERPRES: Pentru că am adus în discuţie alegerile europene, la Consiliul Afaceri Generale s-a discutat şi despre combaterea dezinformării, pentru a proteja viitoarele alegeri pentru Parlamentul European de orice fel de interferenţe din afară. Care este viziunea României pe această temă?
George Ciamba: Dezinformarea este, fără îndoială, una dintre provocările majore ale democraţiilor. Aşa cum am menţionat, subiectul referitor la combaterea fenomenului fake news a fost deja pe agenda reuniunii CAG. În actualul context geopolitic, ţinând cont că se apropie alegerile pentru Parlamentul European, trebuie identificate cele mai bune metode de a proteja acest proces electoral de orice influenţe externe. Mă refer aici nu numai la fake news, ci şi la atacurile cibernetice. Este nevoie de un efort conjugat, proactiv al instituţiilor UE şi al statelor membre, dar şi al societăţii civile şi al industriei din domeniu.

Anul 2018 a fost un an foarte bun pentru mobilizarea împotriva dezinformării. S-au făcut paşi importanţi. A fost adoptat, împreună cu platformele online, reţele sociale importante şi industria de publicitate, un Cod de bune practici împotriva dezinformării care propune un proces de auto-reglementare. Recent, a fost adoptat Planul de Acţiune împotriva dezinformării, un document amplu şi cuprinzător, la redactarea căruia România a participat, alături de alte state membre, şi care ne dorim să fie implementat într-o măsură cât mai mare pe durata Preşedinţiei României a Consiliului Uniunii Europene.

Societatea şi mai ales societatea civilă trebuie să aibă rolul principal şi să acţioneze independent de implicarea statelor şi a Uniunii, dar, la fel ca presa, trebuie să primească resurse adecvate, să fie sprijinită atât de statele membre, cât şi de Uniune. Mediul academic, ONG-urile şi think tank-urile pot contribui decisiv prin fact-checking, promovarea alfabetizării media şi informaţională a cetăţenilor, prin expunerea împreună cu presa a campaniilor de dezinformare şi a ştirilor false atunci când acestea apar.

AGERPRES: Ce ne puteţi spune despre logo-ul acestui mandat, care este deja foarte vizibil atât la Bruxelles, cât şi la Bucureşti, unde este proiectat inclusiv pe faţada Palatului Victoria?
George Ciamba: Spre deosebire de alte preşedinţii, noi am decis să implicăm tinerii în acţiunile dedicate definirii identităţii vizuale a mandatului. Logo-ul a fost ales ca urmare a unui concurs pe care Ministerul Afacerilor Externe l-a organizat în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale. Câştigătorul, un tânăr în vârstă de 15 ani, elev în clasa a IX-a la Colegiul Naţional "I. L. Caragiale" din Bucureşti, şi-a dorit să ilustreze, prin intermediul desenului său, o Uniune Europeană în mişcare, sigură pe sine, dinamică, dar şi ataşată valorilor sale.

AGERPRES: "Coeziunea, o valoare comună europeană". De ce aţi ales acest slogan pentru Preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene?
George Ciamba: Nu a fost o alegere întâmplătoare. Uniunea Europeană este fundamentată pe angajamentul comun al statelor membre de a promova şi consolida pacea, stabilitatea şi prosperitatea într-o manieră coezivă, acţionând împreună, împărtăşind un set de valori comune, respectând totodată diversitatea lingvistică şi culturală a fiecărei ţări europene. Avem convingerea că viziunea pe care o proiectăm asupra viitorului trebuie construită în jurul principiului coeziunii.

Dincolo de reperele istorice şi rolul consacrat al principiului coeziunii în dezvoltarea proiectului european, provocările ultimei perioade relevă şi mai puternic nevoia de a consolida unitatea şi coeziunea Uniunii Europene. De aceea, agenda de lucru a Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene a fost proiectată pornind de la această idee-cheie, reflectată şi în motto-ul nostru.

În primul rând, avem în vedere coeziunea ca valoare politică, care asigură unitatea ţărilor membre. Cred că este un mesaj foarte important, pe care trebuie să îl transmitem exact în momentul în care Uniunea este supusă unor transformări fără precedent. În acelaşi timp, coeziunea are şi o dimensiune economică, legată direct de convergenţă. Pentru România aderarea la Uniunea Europeană a generat beneficii incontestabile, iar dublarea Produsul Intern Brut după doisprezece ani de apartenenţă la UE reprezintă un exemplu elocvent. Am gândit această valenţă a coeziunii economice şi din perspectiva faptului că deplina integrare în piaţa unică este esenţială, astfel încât avantajele acesteia să fie resimţite de către toţi cetăţenii. Nu în ultimul rând, trebuie promovată şi dimensiunea socială a coeziunii, înţeleasă şi prin imperativul asigurării convergenţei sociale şi a prezervării celor patru libertăţi fundamentale ale Pieţei Interne a Uniunii Europene.

AGERPRES: Dacă aţi putea să le transmiteţi un singur mesaj cetăţenilor cu privire la Preşedinţia României la Consiliul Uniunii Europene, care ar fi acela?
George Ciamba: La 12 ani de la aderare, într-un moment cheie al evoluţiei proiectului european, România şi-a asumat un rol care va confirma, cu siguranţă, maturitatea statutului nostru european. Mandatul Preşedinţiei va deschide o etapă de maximă vizibilitate pe scena europeană, pe parcursul căreia vom avea oportunitatea de a proiecta viziunea noastră pe agenda europeană, în beneficiul Uniunii şi al cetăţenilor săi. AGERPRES/(AS – editor: Mirela Bărbulescu, editor online: Gabriela Badea)

Sursa: Agerpres

Back To Top