Fără categorie

România va participa cu un detaşament de elicoptere de transport la operaţiunea MINUSMA din Mali, anunţă MApN

România va participa cu un detaşament de elicoptere de transport la operaţiunea MINUSMA din Mali, a anunţat, miercuri, printr-un comunicat de presă, Ministerul Apărării Naţionale (MApN).

Potrivit comunicatului, participarea Armatei române la misiunea din Mali va avea loc începând cu octombrie 2019.

Subiectul a fost discutat în cadrul întâlnirii pe care ministrul Apărării, Gabriel Leş, a avut-o cu subsecretarul general al Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru operaţii de menţinere a păcii, Jean-Pierre Lacroix. Întrevederea a avut loc în contextul Reuniunii informale a miniştrilor Apărării din statele membre ale Uniunii Europene care are loc, la Bucureşti, în zilele de 30 şi 31 ianuarie.

"Oficialul român a amintit că ţara noastră va continua să contribuie la eforturile internaţionale de menţinere a păcii, un exemplu important în acest sens fiind oferta de participare a Armatei României cu un detaşament de elicoptere de transport la operaţiunea MINUSMA din Mali, începând cu octombrie 2019", se precizează în comunicatul MApN.

Ministrul Apărării a mulţumit oficialului ONU pentru participarea la reuniune şi a reafirmat angajamentul ţării noastre de a fi în continuare un partener important în cadrul organizaţiilor internaţionale din care face parte – ONU, NATO şi Uniunea Europeană.

"România este profund determinată în susţinerea rezolvării pe cale paşnică a tuturor crizelor cu care comunitatea internaţională se confruntă în această perioadă, aşa cum a făcut, de altfel, în cei 27 de ani în care a contribuit cu trupe la misiunile desfăşurate sub egida Naţiunilor Unite. Din anul 1991 şi până în prezent, circa 10.000 de militari români au luat parte la peste 25 de astfel de misiuni, în diferite zone ale globului", a subliniat Gabriel Leş.

Ministrul a reafirmat că România, în perioada în care va deţine Preşedinţia Consiliului Uniunii Europene, va milita pentru o cooperare mai structurată şi sistematică între UE şi ONU, în vederea creşterii eficienţei parteneriatului strategic dintre cele două organizaţii în ceea ce priveşte misiunile de menţinere a păcii şi managementul crizelor.

Tot miercuri, ministrul Gabriel Leş s-a întâlnit la sediul MApN cu directorul executiv al Agenţiei Europene de Apărare (EDA), Jorge Domecq, discuţiile fiind centrate pe colaborarea dintre România şi EDA.

"Suntem conştienţi că EDA va avea un rol mai important în contextul actual, centrat pe consolidarea dimensiunii de securitate şi apărare la nivelul UE, în deplină coordonare cu NATO", a spus ministrul Apărării Naţionale.

Cei doi oficiali au avut un schimb de opinii cu privire la perspectivele Politicii de Securitate şi Apărare Comună a UE, cu accent pe asigurarea coerenţei între diferitele iniţiative lansate recent (PESCO, CARD, EDF). Au fost prezentate, de asemenea, priorităţile Preşedinţiei României în domeniul securităţii şi apărării. Discuţiile au vizat şi evenimentele co-organizate cu agenţia în România în perioada următoare la Bucureşti. AGERPRES/(AS – autor: Cristian Lupaşcu, editor: Claudia Stănescu, editor online: Irina Giurgiu)

Sursa: Agerpres

Back To Top