Fără categorie

Procurorul şef interimar al DNA îi cere premierului să abroge OUG 7; două secţii rămân fără conducere

Procurorul şef interimar al DNA, Călin Nistor, îi cere premierului Viorica Dăncilă abrogarea OUG 7/2019, motivul fiind că actul normativ ar produce un blocaj în instituţie începând cu 20 martie, când expiră delegările unor procurori şefi de secţie.

"La data de 27 februarie 2019, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, domnul Nistor Călin, a informat prim-ministrul României şi pe ministrul Justiţiei despre situaţia creată la nivelul instituţiei ca urmare a intrării în vigoare a OUG nr. 7/2019, prin care s-au modificat dispoziţiile art.57 din Legea nr. 303/2004, în sensul că procurorii pentru care numirea se face de preşedintele României nu pot fi delegaţi în funcţii de conducere, coroborat cu dispoziţia prin care delegările în funcţii de conducere încetează în termen de 45 de zile de la intrarea în vigoare a acestui act normativ", se arată într-un comunicat de presă transmis, miercuri, de DNA.

În documentele respective, potrivit procurorilor, se precizează că, "din data de 20 martie 2019, Secţia de combatere a corupţiei şi Secţia judiciară penală din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie rămân fără procurori şefi, prin expirarea delegărilor (posturile respective sunt vacante din datele de 21.11.2016, în cazul Secţiei de combatere a corupţiei, respectiv 17.09.2018 şi 14.01.2019, în cazul Secţiei judiciară penală)".

"Interzicerea delegărilor în funcţiile de conducere va bloca activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi o va pune în imposibilitatea de a-şi exercita atribuţiile legale, având în vedere că nu vor mai putea fi verificate rechizitoriile de către procurorul şef secţie şi implicit nu vor putea fi traşi la răspundere autorii faptelor penale (introducerea art. 57 alin.71 din Legea nr. 303/2004)", se mai arată în informarea DNA.

Procurorii anticorupţie reamintesc că în şedinţa din 26 februarie 2019, Secţia pentru procurori din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii a decis respingerea propunerilor formulate de către Direcţia Naţională Anticorupţie de prelungire a delegărilor în funcţiile de procuror şef al celor două secţii menţionate.

"La adoptarea acestei hotărâri s-a avut în vedere prevederile OUG nr. 7/2019, care interzic delegările în funcţii de conducere din cadrul parchetelor pentru care numirea se face de preşedintele României", punctează DNA.

Astfel, procurorul şef al DNA le-a solicitat premierului şi ministrului Justiţiei să dispună măsurile de urgenţă ce se impun pentru declanşarea procedurii de numire a celor doi procurori şefi secţie, având în vedere şi intervalul de 22 de zile rămas până la expirarea delegărilor".

"Se constată încă o dată că acest act normativ s-a emis fără a se avea în vedere situaţia concretă a funcţiilor de conducere vacante, existente la nivelul Ministerului Public. În opinia noastră, deblocarea acestei situaţii, care este comună şi altor unităţi de Parchet, nu se poate realiza decât prin abrogarea în totalitate a OUG nr. 7/2019, deoarece, indiferent de procedura urmată, nu este posibilă ocuparea posturilor respective, mai ales că acestea nu au fost ocupate o perioadă lungă de timp şi nu din culpa Direcţiei Naţionale Anticorupţie", conchid procurorii DNA. AGERPRES/(AS – autor: Cătălin Lupăşteanu, editor: Florin Marin)

Sursa: Agerpres

Back To Top