Fără categorie

Ministrul Dan: Peste 600 de locuinţe au fost afectate în urma fenomenelor meteorologice

Ministrul Afacerilor Interne, Carmen Dan, a spus sâmbătă că peste 600 de locuinţe şi sediile a cinci instituţii publice au fost afectate în urma fenomenelor meteorologice.

Ea a precizat, într-o declaraţie de presă, că a primit de la fiecare prefectură o informare prealabilă a pagubelor înregistrate, subliniind că este vorba de un inventar preliminar.

Carmen Dan a arătat că au fost afectate 624 de locuinţe, cinci sedii ale unor instituţii publice – un liceu din Ploieşti, Spitalul judeţean din Ploieşti, un sediu IPTF din Iaşi şi două judecătorii, dintre care una din Roman, judeţ Neamţ şi cealaltă din Olteniţa, jud. Călăraşi. Ea a informat că, în urma intervenţiilor, s-a degajat apa din interior, situaţiile fiind rezolvate.

Ea a menţionat că 10 drumuri naţionale şi 5 drumuri judeţene au fost afectate temporar. "În prezent, mai sunt probleme pe DN 73 D, pe raza localităţii Boteni, unde s-a produs o alunecare de teren pe o zonă de aproximativ 200 de metri şi a fost nevoie de o deviere a traficului rutier până la îndepărtarea obstacolelor de pe artera rutieră. Al doilea este DJ 100 H în judeţul Prahova", a afirmat ministrul.

Potrivit acestuia, circulaţia feroviară a fost afectată temporar pe trei tronsoane, în prezent nemaifiind probleme.

"La nivel naţional s-au auto-evacuat şi s-a şi intervenit pentru evacuare în cazul a peste 300 de persoane, cele mai multe din
judeţul Prahova. Tot în Prahova, în localitatea Apostolache, 16 persoane sunt izolate într-o zonă din cauza a 2 podeţe care s-au dărâmat. Pompierii sunt în contact cu acestea, însă oamenii nu vor să plece din locuinţe, neaflându-se în pericol iminent şi spunând că au tot ce le trebuie. Situaţia lor este în continuare monitorizată de pompieri şi am cerut ca, în cazul în care apare cel mai mic semn de risc, să se decidă evacuarea lor cu bărcile salvatorilor", a declarat Carmen Dan.

Ea a spus ca a avut o videoconferinţă cu prefecţii din judeţele afectate şi a cerut ca, imediat după ce se termină
intervenţiile şi vremea o permite, să constituie comisiile de evaluare a pagubelor, astfel încât, în cel mai scurt timp, să se poată
decide la nivel de Guvern măsurile de sprijin necesare.

Carmen Dan a precizat că la videoconferinţă au participat şi reprezentanţii autorităţilor judeţene pentru plăţi şi inspecţie socială care sunt în măsură să facă dosarele necesare acordării şi unui alt tip de ajutor financiar pentru familiile afectate, prin
Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale.

"De asemenea, am cerut ca în judeţele unde sunt probleme la alimentarea cu electricitate să crească numărul echipelor de
intervenţie şi să se lucreze în continuare până la lăsarea întunericului. Spre exemplu, în Prahova, au fost peste 5.000 de abonaţi
fără energie electrică, iar acum mai sunt în jur de 400 (…) trebuie să rămânem în alertă atât timp cât mai sunt încă în vigoare avertizările hidrologice şi meteorologice. Asta am cerut şi prefecţilor şi tuturor autorităţilor locale!", a declarat Carmen Dan.

Ea a spus că efectele fenomenelor meteorologice din ultimele 24 ore s-au înregistrat la nivelul a 90 de localităţi din 22 de judeţe.

Potrivit ministrului, Dan au fost operaţionalizate grupele operative la nivelul a 25 de judeţe şi a fost mobilizat personal suplimentar la nivelul judeţelor Prahova şi Argeş. Ea a precizat că Argeşul a crescut capacitatea operaţională pentru a funcţiona ca o bază de suport pentru judeţele limitrofe.

MAI a avut mobilizaţi peste 10.000 de oameni şi peste 4.000 de mijloace de intervenţie în judeţele unde au fost şi mai
sunt încă intervenţii, asta în condiţiile în care alţi peste 7.000 de oameni sunt implicaţi în evenimentul ocazionat de vizita Papei, a informat Dan.

Ea a menţionat că, împreună cu secretarul de stat pentru relaţia cu Instituţiile Prefectului, a fost, sâmbătă, în Centrul Operativ de Comandă, de unde a ţinut permanent legătura cu prefecţii din judeţele cele mai grav afectate de inundaţii.

"S-au luat măsuri de sprijin pentru comunităţile unde au apărut probleme la reţeaua de apă potabilă, cum ar fi, spre exemplu, localitatea Vipereşti din judeţul Buzău, unde s-a asigurat transportul de apă potabilă pentru 200 de persoane, cantitatea de apă fiind îndeajuns pentru 4 zile. De asemenea, acolo unde s-a impus, am cerut prefecţilor să asigure containere pentru cazarea temporară a persoanelor ale căror locuinţe au fost inundate şi care nu s-au putut muta la rude sau în alte spaţii temporare", a adăugat Dan. AGERPRES/(A, AS – autor: Iulia Carciog, editor: Diana Dumitru, editor online: Daniela Juncu)

Sursa: Agerpres

Back To Top