Fără categorie

MDRAP: 17,3 milioane de euro pentru proiectele mari de infrastructură din Programul România – Ucraina

Autorităţile române şi cele ucrainene au semnat patru contracte de finanţare cu o valoare totală de 19,3 milioane de euro, din care 17,3 milioane euro reprezintă fonduri europene, alocate prin Programul Operaţional Comun România – Ucraina 2014-2020, informează Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice (MDRAP).

Cele patru proiectele vizează securitatea transfrontalieră, infrastructura sanitară şi reabilitarea sistemelor de canalizare din regiunea de frontieră a Deltei Dunării.

Astfel, proiectul "Cooperare regională pentru prevenirea şi lupta împotriva infracţionalităţii transfrontaliere" (SAGA) vizează crearea unei platforme electronice pentru schimbul de informaţii între structurile poliţiei din România şi din Ucraina. Cu un buget de 3,5 milioane euro (3,2 milioane euro fonduri nerambursabile), partenerii proiectului – Inspectoratul General al Poliţiei Române, Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră şi Departamentul Poliţiei Naţionale din regiunea Ivano-Frankivsk (Ucraina) – vor reabilita staţiile de poliţie din zonele de frontieră, vor dezvolta un sistem IT de cooperare, vor achiziţiona echipamente performante şi vor derula un program de formare a ofiţerilor de poliţie din România şi Ucraina, arată sursa citată.

Proiectul "Îmbunătăţirea siguranţei populaţiei prin managementul situaţiilor de urgenţă" (BRIDGE), cu o valoare totală de 7,4 milioane de euro (6,6 milioane euro reprezentând fonduri europene), îşi propune pregătirea personalului care activează în domeniul situaţiilor de urgenţă, precum şi asigurarea infrastructurii necesare. Proiectul este derulat, în parteneriat, de Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă din România, Inspectoratul General al Aviaţiei (România), Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, Departamentul Serviciului de Stat pentru Situaţiile de Urgenţă din Cernăuţi (Ucraina), Departamentul Serviciului de Stat pentru Situaţiile de Urgenţă din Ivano-Frankivsk (Ucraina) şi Inspectoratul pentru Situaţiile de Urgenţă "Bucovina" din Suceava.

Finanţarea va fi folosită pentru construirea unui poligon de training pentru situaţii de urgenţă şi a unei piste de aterizare pentru elicoptere la Suceava, modernizarea dispeceratului Serviciului de Stat pentru Situaţiile de Urgenţă din Cernăuţi (Ucraina), modernizarea unui centru de training în Ivano-Frankivsk (Ucraina), achiziţia de vehicule speciale şi pregătirea cadrului legal privind organizarea şi operarea structurilor implicate în situaţii de urgenţă.

Proiectul "Infrastructură transfrontalieră de sănătate", cu un buget total de 4,2 milioane euro (din care 3,7 milioane euro fonduri europene), vizează investiţii în mai multe secţii din spitalele cuprinse în proiect, respectiv reabilitarea şi dotarea secţiilor de sterilizare şi ortopedie din cadrul Spitalului Judeţean Tulcea (România); reabilitarea unei clădiri a Spitalului Municipal Măcin (România); modernizarea şi echiparea secţiei de chirurgie a Spitalului Bazinul Dunării, Izmail (Ucraina); reabilitarea şi dotarea secţiei de copii a Spitalului Orăşenesc din Izmail (Ucraina).

Liderul proiectului, Consiliul Judeţean Tulcea, va derula acest proiect împreună cu Unitatea Administrativ-Teritorială Măcin, Spitalul Regional Dunărea din Odessa, Consiliul Local Izmail (Ucraina) şi Asociaţia de Cooperare Transfrontalieră "Euroregiunea Dunărea de Jos" (România).

Proiectul "Râu curat – Dunărea", cu un buget total de 4,3 milioane euro (din care fonduri europene 3,8 milioane euro), îşi propune reabilitarea sistemelor de canalizare ale zonei de frontieră a Deltei Dunării, în scopul prevenirii situaţiilor de urgenţă provocate de activităţile umane şi a fost semnat pe 28 iunie.

Activităţile celor patru proiecte, afirmă MDRAP, vor fi realizate în termen de 36 de luni de la data semnării contractelor de finanţare.

Aceste proiecte totalizează aproximativ 30% din fondurile europene alocate Programului Operaţional Comun România-Ucraina 2014-2020.

Programul Operaţional Comun România – Ucraina 2014-2020 este finanţat de Uniunea Europeană prin intermediul Instrumentului European de Vecinătate, având o alocare financiară de 60 de milioane de euro. Programul se adresează zonei aflate la frontiera dintre România şi Ucraina şi va contribui la atingerea obiectivului general al Instrumentului European de Vecinătate: evoluţia către o regiune de prosperitate şi bună vecinătate, realizată prin acţiuni de cooperare transfrontalieră în beneficiul statelor membre şi nemembre ale UE, care se învecinează. AGERPRES/(AS – autor: Oana Ghiţă, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Anda Badea)

Sursa: Agerpres

Back To Top