Fără categorie

Marius Paşcan (PMP): Am atacat în justiţie înfiinţarea neconstituţională a Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş

Preşedintele executiv al Partidului Mişcarea Populară (PMP), deputatul Marius Paşcan, a anunţat joi, într-o conferinţă de presă, că a atacat în justiţie "înfiinţarea neconstituţională" a Liceului Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş.

"Am invocat şi o excepţie de neconstituţionalitate. În acest sens, arătăm că, după modificările aduse prin OUG nr. 48/2018, au fost emise 4 acte administrative cu caracter individual, care au condus la înfiinţarea şi apoi funcţionarea Liceului Teologic Romano-Catolic 'II. Rakoczi Ferenc'. Considerăm că motivul real pentru care au fost adoptate dispoziţiile legale respective este acela de a crea, prin intermediul actelor emise de autorităţile administraţiei publice centrale, în mod discriminatoriu, unitatea de învăţământ cu predare exclusivă în limba maghiară. Aceasta în condiţiile în care, până la respectivul moment nu s-a reuşit înfiinţarea unităţii de învăţământ prin dispoziţiile adoptate la nivelul administraţiei publice locale din municipiul Târgu Mureş şi nici chiar printr-o lege adoptată fortuit, în acelaşi sens, de către Parlamentul României, declarată neconstituţională prin Decizie a Curţii Constituţionale a României (…) Este inadmisibilă procedura prin care Guvernul României, prin Ministerul Educaţiei Naţionale, în lipsa imperativului privitor la existenţa vreunei urgenţe, încălcând nepermis în chip centralist autonomia locală, a ocolit Parlamentul României şi a înfiinţat neconstituţional această unitate de învăţământ. Vom lupta, în continuare, pe calea justiţiei, împotriva acestui abuz neavenit de putere!", a arătat deputatul.

Marius Paşcan a arătat că cererea de chemare în judecată a Ministerului Educaţiei Naţionale şi a Liceul Teologic Romano-Catolic "II. Rakoczi Ferenc" a fost depusă de Partidul Mişcarea Populară, împreună cu Colegiul Naţional Unirea din Târgu Mureş, Consiliul reprezentativ al părinţilor din acest colegiu şi Asociaţia civică pentru demnitate în Europa.

"Exercitarea dreptului fundamental la învăţătură în municipiul Târgu Mureş era asigurată şi anterior înfiinţării acestei noi unităţi de învăţământ, implicit pentru învăţământul confesional în limba maghiară. Mai mult, chiar şi în ceea ce priveşte învăţământul confesional de rit romano-catolic, acesta era asigurat prin existenţa claselor vocaţionale cu profil teologic romano-catolic, în cadrul unui liceu de renume din municipiu, cu predare exclusivă în limba maghiară (…) Niciodată nu voi abdica de la respectarea principiilor morale şi legale fundamentale, nici de la apărarea intereselor ţării mele şi a cetăţenilor săi, este o asumare personal programatică. De aceea, revin şi vă readuc în atenţie abuzul şi actele normative neconstituţionale prin care, în deplin dispreţ faţă de Legea educaţiei naţionale, printr-o complicitate politică ticăloasă a PSD, ALDE, UDMR şi la comanda, în urma presiunilor Budapestei, exercitate prin premierul Viktor Orban, a fost înfiinţat Liceul Teologic Romano-Catolic din Târgu Mureş", a susţinut Paşcan.

Acesta a spus că în principiu este de acord şi nu are nimic împotriva existenţei şi funcţionării, conform legislaţiei în vigoare, a unităţilor de învăţământ confesionale, cu profil teologic, implicit a celor cu predare în limbile minorităţilor etnice şi că le consideră necesare şi binevenite.

"Nu pot însă accepta nicidecum că Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 trebuie respectată şi se aplică doar pentru români, în timp ce pentru o minoritate, această lege devine facultativă, ba chiar poate fi încălcată prin ordine de ministru şi ordonanţe de guvern, adoptate cu viclenie în vacanţa parlamentară. Vă reamintesc că, la art. 16, Constituţia României prevede că 'cetăţenii sunt egali în faţa legii şi a autorităţilor publice, fără privilegii şi fără discriminări, nimeni nu este mai presus de lege'", a subliniat Marius Paşcan. AGERPRES/(A – autor: Dorina Matiş, editor: Oana Popescu, editor online: Simona Aruştei)

Sursa: Agerpres

Back To Top