Fără categorie

MAE – Atenţionare de călătorie: OMS a actualizat lista cu ţările pentru care se cere obligatoriu vaccinarea antipoliomielită

Ministerul Afacerilor Externe informează cetăţenii români că Organizaţia Mondială a Sănătăţii a decis prelungirea cu încă trei luni a stării de Urgenţă de Sănătate Publică de Importanţă Internaţională – USPII, în urma evaluării recente cu privire la pericolul de răspândire a virusului polio sălbatic şi/sau derivate din vaccin (supravegherea circulaţiei de enterovirusuri şi prevenirea apariţiei cazurilor de paralizie acută flască), actualizând lista cu ţările pentru care se cere obligatoriu vaccinarea antipoliomielită – Afganistan, Nigeria, Pakistan, Papua Noua Guinee şi Somalia.

Potrivit unui comunicat transmis marţi AGERPRES, aceste persoane nu au dreptul să părăsească teritoriul ţărilor respective, indiferent de punctul de trecere a frontierei (rutier, naval, aerian), fără documentele prin care se atestă vaccinarea antipolio. În caz contrar, autorităţile de frontieră ale acestor ţări au dreptul să interzică părăsirea teritoriului.

Pentru evitarea acestor situaţii, cetăţenilor din ţările respective care solicită viza pentru România li se va solicita carnetul internaţional de vaccinări, în care este înregistrată efectuarea vaccinării.

Este recomandată vaccinarea persoanelor care călătoresc spre şi dinspre Republica Democratică Congo, Kenya şi Niger, precizează sursa citată.

Riscul de transmitere a virusurilor polio în subregiunea lacului Ciad se menţine pentru ţările învecinate (spre direcţia sud – sud-est): Republica Central Africană, Etiopia, Camerun, Sudanul de Sud şi Djibouti.

"OMS şi specialiştii structurilor de sănătate publică, din domeniul de implementare al Regulamentului Sanitar Internaţional – 2005, reiterează faptul că răspândirea polio-virusurilor (virusurilor poliomielitei) la nivel internaţional constituie încă un risc şi se recomandă pentru călătoriile spre aceste state vaccinarea antipolio", se arată în comunicatul MAE.

Pentru cetăţenii români care călătoresc spre aceste ţări şi nu au fost vaccinaţi antipolio în ultimele 12 luni, vaccinarea se va face cu 4 săptămâni înaintea călătoriei sau, în cazuri de urgenţă, chiar înaintea acesteia. Vaccinarea va fi notificată pe certificatul internaţional de vaccinări şi va însoţi documentele de călătorie.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor de Internet dedicate: www.cnscbt.ro/index.php/polio, www.who.int/ihr/9789241596664/en, www.mae.ro, www.consularprotection.eu şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia "Călătoreşte în siguranţă" care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie, precum şi serviciul de alertă prin SMS, aferent campaniei de informare "Un SMS îţi poate salva viaţa!". AGERPRES/(AS – autor: Andreea Rotaru, editor: Antonia Niţă, editor online: Simona Aruştei)

Sursa: Agerpres

Back To Top