Fără categorie

Iohannis: Sper ca la summitul de la Sibiu să venim cu o declaraţie care descrie în termeni pozitivi evoluţia UE în următorii ani

Trimisul special al AGERPRES, Florentina Peia, transmite: Preşedintele Klaus Iohannis şi-a exprimat speranţa că la summitul de la Sibiu din 2019 va fi adoptată o declaraţie care să descrie în termeni pozitivi evoluţia Uniunii Europene pentru următorii ani.

"Eu sper – şi cu toţii din Consiliul European sperăm – să reuşim la Sibiu să venim poate nu cu un tratat, dar poate cu o declaraţie care descrie în termeni pozitivi evoluţia Uniunii Europene pentru următorii ani", a spus Iohannis.

El a vorbit despre importanţa semnării Tratatului de cooperare şi integrare franco-german, care a avut loc la Aachen marţi.

"Este un lucru arhicunoscut şi în general acceptat că dacă parteneriatul franco-german funcţionează bine, atunci şi Uniunea Europeană funcţionează mai bine. În acest sens, acest tratat de astăzi vine în completarea tratatului care fusese încheiat în 1963 de către cancelarul german Adenauer şi preşedintele de atunci al Republicii Franceze, de Gaulle. Este o evoluţie pe care eu o caracterizez ca fiind una foarte bună pentru Uniunea Europeană, foarte bună pentru relaţia dintre Franţa şi Germania şi sunt foarte bucuros şi foarte mulţumit că astăzi am putut să particip la acest eveniment, să reprezint România la acest eveniment, care se va dovedi că are o valoare istorică deosebită", a afirmat şeful statului.

Preşedintele Iohannis a susţinut că, în acest context, nu revine în prim plan discuţia privind o Europă cu două viteze.

"Este vorba de un tratat bilateral. Manifestarea de astăzi (…) a fost una pentru viitorul Europei, iar acest tratat bilateral de cooperare întărită este foarte bun pentru coeziunea, integritatea proiectului european. Nu cred că de aici se va reveni la acea discuţie pe mai multe viteze", a mai spus şeful statului.

Preşedintele Klaus Iohannis a participat la Aachen la ceremonia de semnare a Tratatului de cooperare şi integrare franco-german, la invitaţia cancelarului Angela Merkel şi a preşedintelui francez, Emmanuel Macron. Şeful statului a reprezentat România în calitate de Preşedinţie în exerciţiu a Consiliului Uniunii Europene. AGERPRES/(editor: Florin Marin, editor online: Anda Badea)

Sursa: Agerpres

Back To Top