Fără categorie

INTERVIU Premierul Palestinei: Organizarea alegerilor – singura soluţie pentru o reconciliere serioasă

Organizarea alegerilor este "singura soluţie pentru o reconciliere serioasă" între palestinieni, a declarat, într-un interviu acordat AGERPRES, premierul Mohammad Shtayyeh.

"Sperăm să avem alegeri atât în Cisiordania cât şi în Gaza şi în Ierusalim, dar pentru asta trebuie ca Hamas să fie de acord. De asemenea, Israelul trebuie să fie de acord ca noi să avem alegeri în Ierusalim. Încercăm pentru că, sincer, aceasta este singura ieşire pentru noi, este singura soluţie pentru o reconciliere serioasă, bazată pe voinţa poporului. Sperăm că oamenii îşi vor face vocea foarte bine auzită", a spus premierul palestinian.

Despre conferinţa anunţată la Manama, în Bahrein, pe 25 şi 26 iunie, ce are ca scop prezentarea aspectelor economice în rezolvarea conflictului israeliano-palestinian, Mohammad Shtayyeh a susţinut că este una care "s-a născut moartă".

Mohammad Shtayyeh, care a luat parte la negocieri israeliano-palestiniene mediate de SUA în 1991 şi 2013-2014, a vorbit, în interviul pentru AGERPRES, şi despre schimbarea de viziune a Statelor Unite ale Americii.

"SUA, în anii trecuţi, de la Conferinţa de la Madrid din 1991, spuneau că susţin pacea, soluţia celor două state, graniţele din 1967 şi tot aşa. Acum, această administraţie nu spune nimic de acest gen", a subliniat premierul palestinian.

AGERPRES: Spuneaţi despre conferinţa de la Bahrein că ea s-a "născut moartă", pentru că abordează aspectul economic în conflictul israeliano-palestinian. Dar luaţi în considerare că această întâlnire este începutul, dacă nu pretextul, pentru alt tip de discuţii?

Mohammad Shtayyeh: Bineînţeles, la Bahrein are loc o conferinţă pe teme economice. Acest subiect nu este acceptabil pentru noi, pentru că problema în Palestina nu este una economică. Problema în Palestina este politică şi nu dorim ca cineva să vorbească despre îmbunătăţirea condiţiilor de trai ale oamenilor sub ocupaţie. Acesta este un prim aspect. În al doilea rând, nu ştim contextul politic. De aceea, am fost foarte direcţi, foarte expliciţi, preşedintele nostru a spus foarte clar că acesta nu este un lucru pe care ni-l dorim. Vom vedea care este rezultatul acestuia. În mod evident, unele ţări vorbesc despre o prezenţă foarte scăzută, similară cu cea de la Varşovia. Acolo rezultatele au fost zero.

AGERPRES: Dar Iordania şi Egipt vor fi acolo.

Mohammad Shtayyeh: Da, înţeleg, dar americanii vorbesc de miliarde de dolari. De unde o să îi ia? Pentru noi, conferinţa din Bahrein s-a născut moartă. Este foarte simplu.

 

AGERPRES: Poziţia dumneavoastră despre Hamas în Gaza este foarte tranşantă. Vorbeaţi de voinţa oamenilor, în contextul în care sunt anunţate alegeri în Palestina. Nu credeţi că va exista un soi de dezamăgire în rândul electoratului, legat de anumite declaraţii politice, privind Hamas?

Mohammad Shtayyeh: În primul rând, facem eforturi ca alegerile să aibă loc. Vrem ca alegerile să aibă loc. Aici, în Cisiordania, am avut alegeri pentru Camera de Comerţ, municipale. Din nefericire, nimic de acest gen nu a avut loc în Gaza, deoarece Hamas nu a fost de acord. Acum sperăm să avem alegeri atât în Cisiordania cât şi în Gaza şi în Ierusalim, dar pentru asta trebuie ca Hamas să fie de acord. De asemenea, Israel să fie de acord ca noi să avem alegeri în Ierusalim. Încercăm pentru că, sincer, aceasta este singura ieşire pentru noi, este singura soluţie pentru o reconciliere serioasă, bazată pe voinţa poporului. Sperăm că oamenii îşi vor face vocea foarte bine auzită. Bineînţeles, suntem pregătiţi să acceptăm rezultatul alegerilor, care este foarte important.

AGERPRES: Aţi participat la negocieri mediate de SUA în anii '90 şi în anii 2000. Cum s-a schimbat discursul SUA? La acel moment erau canale de dialog cu americanii, care încercau să fie mediatori.

Mohammad Shtayyeh: SUA, în anii trecuţi, de la Conferinţa de la Madrid din 1991, spuneau că susţin pacea, soluţia celor două state, graniţele din 1967 şi tot aşa. Acum, această administraţie nu spune nimic de acest gen. Deja şi-au mutat ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim, sunt agresivi împotriva poporului nostru, financiar, politic şi tot aşa. SUA devin parte a sistemului politic israelian. Nu sunt un mediator, un facilitator obiectiv, un broker, nu. Statele Unite ale Americii îşi construiesc politica vizavi de Palestina după ceea ce îşi doreşte Netanyahu. Iar noi nu acceptăm acest lucru.

AGERPRES: Vorbeaţi de susţinerea Uniunii Europene. Totuşi, cum veţi încerca să compensaţi sprijinul financiar pe care nu îl mai aveţi de la SUA? Speraţi la un ajutor financiar mai mare de la UE?

Mohammad Shtayyeh: Da, Uniunea Europeană este cel mai important donator pentru Palestina. Uniunea Europeană a fost generoasă cu noi şi îi suntem recunoscători şi mereu ne asigură că vor continua sprijinul pentru noi, pentru UNRWA (The United Nations Relief and Works Agency for Palestine Refugees in the Near East/Agenţia Organizaţiei Naţiunilor Unite de Ajutorare şi Lucrări pentru Refugiaţii Palestinieni din Orientul Apropiat), pentru infrastructură, pentru capital uman, pentru toate eforturile din Palestina. De asemenea, ne ajută cu sprijin financiar pentru săraci, cu sistemul de educaţie, de sănătate. Uniunea Europeană este, de fapt, cel mai important donator pentru Palestina. Sperăm că vor continua şi sperăm că îşi vor mări sprijinul, dar şi ţările arabe au creat un sistem de sprijin financiar şi sperăm că acest sprijin se va materializa curând, astfel încât să compenseze o parte din fondurile pe care SUA nu le mai alocă.

AGERPRES: Când veţi relua discuţiile cu administraţia americană, în ce context le veţi relua?

Mohammad Shtayyeh: Este foarte simplu. Deja avem discuţii cu membri ai Congresului, cu senatori, cu reprezentanţi ai bisericilor, profesori, cu toată lumea din societate, nu cu administraţia. Sperăm că, dacă administraţia va inversa toate deciziile pe care le-a luat împotriva noastră, vom vorbi cu ei mâine.

AGERPRES: Şi dacă nu, nu.

Mohammad Shtayyeh: Dacă nu, din păcate, nu.

 

AGERPRES/(A – autor: Oana Ghiţă, editor: Mirela Bărbulescu, editor online: Adrian Dădârlat)

Sursa: Agerpres

Back To Top