Fără categorie

Iaşi: Reţeaua de traficanţi de droguri de mare risc era în atenţia anchetatorilor din septembrie 2018

Reţeaua de traficanţi de droguri de mare risc, din care ar face parte şi Mihai Pleşu, fiul scriitorului Andrei Pleşu, a intrat în atenţia autorităţilor în cursul anului trecut.

Potrivit unui comunicat de presă, procurorii DIICOT Iaşi şi ofiţeri de poliţie judiciară din cadrul Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Iaşi au efectuat în cursul zilei de vineri opt percheziţii domiciliare în Bucureşti, Iaşi şi a comuna Probota, judeţul Iaşi, într-o cauză în care se efectuează cercetări faţă de mai mulţi suspecţi sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de  trafic de droguri de risc în formă continuată şi trafic de droguri de mare risc în formă continuată.

"La data de 17 septembrie 2018, organele de urmărire penală s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că mai multe persoane care domiciliază pe raza judeţului Iaşi  comercializează  droguri de risc  – cannabis (skunk) şi droguri de mare risc – comprimate de ecstasy (MDMA) mai multor consumatori de pe pe raza municipiului Iaşi. De asemenea, s-a reţinut faptul că, o suspectă în cauză, comercializează cannabis cu suma 60-70 lei/gram iar în perioada când în municipiul Iaşi se organizează, în incinta unor diferite cluburi, evenimente muzicale, în principal cu specific tehno, suspecta se aprovizionează şi cu cantităţi de comprimate ecstasy (MDMA) în vederea comercializării", se menţionează în comunicatul DIICOT.

Din cercetările efectuate în cauză s-a stabilit faptul că unul dintre suspecţii care domiciliază pe raza judeţului Iaşi s-a deplasat periodic în municipiul Bucureşti, de unde s-a aprovizionat, de la un alt suspect în cauză, cu diferite cantităţi de droguri pe care mai apoi le-a transportat în Iaşi, în vederea comercializării.

"Suspectul care locuieşte pe raza municipiului Bucureşti a reprezentat principala sursă de aprovizionare cu droguri pentru dealer-ul din judeţul Iaşi, acesta întreprinzând totodată demersuri pentru înfiinţarea unei culturi de ilicite de cannabis de tip in-door sprijinit fiind în aceste activităţi şi de către concubina sa care cunoştea toate detaliile legate de activităţile infracţionale derulate, sprijinindu-l şi implicându-se în mod direct prin intermedierea unora dintre tranzacţii, suport financiar, comunicarea anumitor aspecte persoanelor din legătura infracţională, aceasta fiind la rândul său consumatoare de droguri. În urma cercetărilor, a rezultat faptul că sursa de aprovizionare cu droguri a suspectului din municipiul Bucureşti este o persoană de naţionalitate străină, respectiv cetăţenie britanică, care a fost ajutată în activitatea infracţională de către concubina sa, cetăţean român", se menţionează comunicatul de presă.

Conform documentului de presă, în urma percheziţiilor domiciliare efectuate în cursul zilei de 5 aprilie au fost identificate locaţii prevăzute cu dispozitive de cultivare şi întreţinere a plantaţiilor (lămpi speciale, cort, ventilatoare, ghivece etc.) precum şi diferite cantităţi de cocaină, cannabis, ecstasy, rezină cannabis (haşiş), ciuperci halucinogene, cântare electronice de precizie, grindere pentru mărunţit substanţa vegetală.

"Mai multe persoane urmează a  fi conduse la sediul DIICOT – ST Iaşi  în vederea continuării cercetărilor  şi dispunerii  măsurilor legale. Suportul tehnic de specialitate a fost asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale.Activităţile s-au desfăşurat cu sprijinul poliţiştilor specializaţi în combaterea criminalităţii organizate din cadrul BCCO Bucureşti, al luptătorilor Serviciului pentru Acţiuni Speciale Iaşi, jandarmilor din cadrul IJJ Iaşi  şi ai Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei 'Vlad Tepeş' Bucureşti. Facem precizarea că pe întreg parcursul procesului penal, inculpaţii beneficiază de drepturile şi garanţiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum şi de prezumţia de nevinovăţie", se menţionează în comunicatul de presă.

Surse judiciare susţin că printre cei vizaţi în dosar este şi Mihai Pleşu, fiul scriitorului Andrei Pleşu. Acesta urmează a fi adus la Iaşi pentru audieri. AGERPRES/(AS, autor: Daniela Malache, editor: Karina Olteanu, editor online: Adrian Dădârlat)

Sursa: Agerpres

Back To Top