Fără categorie

Hunedoara: Peste 1.000 de participanţi la procesiunea religioasă „Drumul Crucii”; între ei, un bărbat de 102 ani

Peste 1.000 de credincioşi au luat parte vineri la procesiunea religioasă "Drumul Crucii", care se desfăşoară în Valea Jiului între oraşul Lupeni şi bisericuţa de lemn din staţiunea Straja, în Masivul Vâlcan, între ei numărându-se şi Ştefan Gros, în vârstă de 102 ani.

Manifestarea s-a aflat la cea de-a 20-a ediţie şi, ca de fiecare dată, a reunit în Valea Jiului credincioşi creştini care au ascultat mai întâi slujba religioasă oficiată de un sobor de preoţi la Biserica Ortodoxă din Lupeni, după care au plecat, pe jos, spre Straja.

Pe traseul celor 10,4 kilometri ai procesiunii oamenii au purtat pe umeri, cu rândul, o cruce din lemn de paltin, grea de peste 100 de kilograme, şi s-au oprit la 4 troiţe ce simbolizează popasurile lui Isus Hristos pe drumul spre Golgota. În cruce sunt cuprinse fragmente din moaştele a 14 sfinţi şi o bucăţică din lemn despre care se afirmă că provine din Crucea Mântuitorului. Crucea are o lungime de 4,4 metri, iar braţul scurt măsoară 2,2 metri.

"Pe cruce se află moaştele unor sfinţi care s-au jertfit pentru Mântuitorul Nostru Isus Hritos. Medităm la ceea ce s-a întâmplat în urmă cu 2.000 de ani, la chinurile prin care a trecut Mântuitorul pentru iertarea păcatelor noastre", a declarat iniţiatorul procesiunii, Emil Părău.

La procesiunea "Drumul Crucii" a luat parte şi Ştefan Gros, care peste două luni va împlini venerabila vârstă de 102 ani. Deoarece picioarele nu-l mai ajută ca altădată, organizatorii i-au pus la dispoziţie o maşină cu care să poată străbate tot drumul dintre Lupeni şi Straja.

"Am mai fost doar o dată pe acest drum. Vreau să mă rog la Dumnezeu pentru tot poporul, să ne ierte pe toţi, să ne îndrepte pe calea cea bună. Nădejdea ne este în Dumnezeu. El este Tătăl nostru şi trebuie să-L ascultăm', a spus bătrânul din Valea Jiului.

După aproape patru ore de urcuş, credincioşii au ajuns la schitul din Straja, unde au trecut mai întâi printr-un tunel pe pereţii căruia este pictat calendarul creştin ortodox. Crucea de paltin a fost aşezată în schitul din Straja şi va rămâne acolo până la Sărbătoarea Paştelui de anul viitor. AGERPRES/(A, AS – autor: Sorin Blada, editor: Mihai Simionescu, editor online: Ady Ivaşcu)

Sursa: Agerpres

Back To Top