Fără categorie

Dăncilă: Singura posibilitate pentru majorarea alocaţiilor o reprezintă creşterea deficitului

Prim-ministrul Viorica Dăncilă a precizat vineri că singura modalitate de a majora alocaţiile pentru copii, conform amendamentului adoptat la proiectul legii bugetului pe 2019, a fost aceea de a creşte deficitul bugetar şi a afirmat că acesta se încadrează în continuare în normele europene, având o valoare mai mică de 3%.

"Este singura (posibilitate, n.r.). Cum puteam să luăm din excedent? Excedentul îl cunoşti la sfârşitul anului. Măreşti (alocaţiile, n.r.) din martie, iar excedentul îl ştii din octombrie încolo. Deci nu aveai cum să iei din excedent fondurile. Deci este singura posibilitate pe care am identificat-o. Dar, oricum, deficitul este sub 3%, deci ne încadrăm în normele europene – 2,76 – deci este totul corect", a spus premierul.

Dăncilă a mai precizat că alocaţiile urmează să fie majorate de la data de 1 martie şi că nu a fost luată în calcul posibilitatea unei prorogări. Ea a spus că va fi adoptată o ordonanţă de urgenţă pentru a reglementa calculul alocaţiilor.

"Tot PSD va rezolva această problemă şi tot Guvernul României. Credeam în bunele intenţii ale PNL dacă erau fundamentate în mod corect. Modul în care au găsit posibilitatea de a finanţa alocaţiile din bugetul asigurărilor sociale este un mod care nu e corect şi nu putem realiza acest lucru. După cum ştiţi, tot noi am identificat soluţia de a lua din deficit şi a creşte alocaţiile. Mai mult, legea alocaţiilor de stat este legea 61/1993, cu modificările şi completările ulterioare, mai ales la art. 3. Deci, ca să putem modifica alocaţiile pentru copii trebuie să dăm o ordonanţă de guvern, o ordonanţă de urgenţă în care să reglementăm calculul acestor alocaţii", a spus Dăncilă.

Totodată, prim-ministrul i-a acuzat pe iniţiatorii amendamentului de lipsă de seriozitate în ce priveşte indicarea sursei de finanţare pentru majorarea alocaţiilor.

"Încă o dată mă uimeşte faptul că se dă dovadă de atâta neseriozitate, să spui că iei din excedent, excedentul care îl ai la sfârşitul anului, în ultimul trimestru, şi să creşti alocaţiile cu 1 martie. Mi se pare un lucru total neserios", a spus Dăncilă.

Plenul reunit al Parlamentului a adoptat, joi, un amendament la bugetul Ministerului Muncii pe anul 2019 prin care alocaţiile copiilor vor fi majorate începând cu 1 martie.

"Se propune suplimentarea sumelor prevăzute la anexa 3/20/01 a Ministerului Muncii, titlul 9 "Asistenţă socială" cu suma de 2.130.528.000 lei pentru majorarea alocaţiei de stat pentru copii începând cu data de 1 martie 2019 de la 84 de lei la 150 de lei, iar pentru copii de la 0 la 2 ani – de la 200 de lei la 300 de lei", a declarat iniţiatorul amendamentului, liberalul Robert Sighiartău.

Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat vineri, din nou, proiectul de lege prin care se aprobă plafoanele unor indicatori specificaţi în cadrul fiscal-bugetar pe anul 2019, modificând cifra deficitului bugetar. Conform noilor prevederi adoptate, plafonul soldului bugetului general consolidat, exprimat ca procent în produsul intern brut, va fi în 2019 de -2,76% faţă de -2,55% cum era iniţial. AGERPRES/(A – autor: Irinela Vişan, editor: Mihai Simionescu, editor online: Irina Giurgiu)

 

Citiţi şi:

 

* Parlamentul a adoptat proiectul legii bugetului de stat pe 2019

 

* Dăncilă: Bugetul pentru 2019, unul realist şi cu perspectivă de dezvoltare pentru România

 

* Dăncilă: Fac un apel la toţi parlamentarii să comunice corect datele esenţiale reale legate de măsurile prevăzute în buget

 

* Dăncilă, despre acuzaţiile aduse lui Kovesi: Justiţia să-şi facă datoria

 

Sursa: Agerpres

Back To Top