Fără categorie

Dăncilă: Aprobăm un memorandum, astfel încât cetăţenii britanici din România să continue să locuiască, să muncească şi să studieze fără dificultăţi

Guvernul va adopta un memorandum care va pune bazele modificărilor legislative, astfel ca toţi cetăţenii britanici din România "să poată continua să locuiască, să muncească şi să studieze în ţară fără a întâmpina dificultăţi", a declarat prim-ministrul Viorica Dăncilă.

"Protejarea drepturilor cetăţenilor a reprezentat prioritatea Guvernului României pe întreaga durată a procesului Brexit. Am urmărit pe tot parcursul acestor negocieri să ne asigurăm că drepturile cetăţenilor români care locuiesc în Marea Britanie vor fi respectate. Am primit deja asigurări în acest sens din partea Guvernului britanic şi în continuare acordăm o atenţie deosebită modului de implementare a acestor angajamente. În acelaşi timp, ne dorim ca toţi cetăţenii britanici din România să poată continua să locuiască, să muncească şi să studieze în ţară fără a întâmpina dificultăţi. Guvernul României va adopta un memorandum care pune bazele modificărilor legislative necesare pentru a atinge acest deziderat. Vom asigura continuitatea drepturilor dobândite de către cetăţeni britanici în calitate de cetăţeni ai Uniunii Europene care şi-au exercitat dreptul la libera circulaţie, în special în ceea ce priveşte dreptul de a locui, a munci sau a studia în ţara gazdă. Aceste drepturi sunt garantate, respectând principiul reciprocităţii, faţă de tratamentul aplicabil cetăţenilor români de către Marea Britanie", a declarat Viorica Dăncilă, marţi, la începutul şedinţei de Guvern.

Premierul a subliniat în context că incertitudinea legată de deznodământul procesului Brexit continuă să marcheze agenda europeană şi în această săptămână.

"Aşteptăm în continuare cu interes propuneri concrete din partea Guvernului britanic cu privire la paşii de urmat pe fondul ultimelor evoluţii în procesul de ratificare a acordului de retragere. Cu doar câteva zile înainte de data retragerii, riscul unei ieşiri dezordonate a Marii Britanii din Uniunea Europeană, fără un acord, este în continuare unul ridicat. Orice decizie privind prelungirea termenului de 29 martie va fi luat în considerare de către liderii Uniunii Europene, doar după o solicitare oficială a Marii Britanii în acest sens. Acordul de retragere rămâne cel mai bun instrument pentru o ieşire ordonată, care protejează pe deplin drepturile cetăţenilor, garantând în acelaşi timp şi o certitudine juridică pentru mediul de afaceri. În contextul actual, este esenţial să continuăm pregătirile interne pentru a răspunde de o manieră adecvată oricărui scenariu care se va concretiza în perioada următoare", a mai declarat Dăncilă. AGERPRES/ (A,AS – autor: Daniel Florea, editor: Mihai Simionescu, editor online: Adrian Dădârlat)

Sursa: Agerpres

Back To Top