Fără categorie

Dăncilă: Aplicaţia de obţinere a fondurilor pentru construcţia podului suspendat peste Dunăre, transmisă vineri Comisiei Europene

Premierul Viorica Dăncilă a prezentat, joi, stadiul construcţiei mai multor autostrăzi, anunţând că proiectul tehnic pentru podul suspendat peste Dunăre din zona Tulcea – Brăila a fost finalizat şi urmează ca vineri să fie transmisă către Comisia Europeană aplicaţia pentru obţinerea a 363 de milioane de euro pentru finanţarea acestui proiect.

"Autostrada Ploieşti-Braşov are acum un constructor cert, asocierea dintre cea mai mare firmă din China şi una dintre cele mai importante firme din Turcia; documentaţia pentru atribuirea contractului de parteneriat public-privat de proiectare, construcţie şi operare a autostrăzii Târgu Neamţ – Iaşi este finalizată şi transmisă în vederea publicării în SEAP şi în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. Pentru Autostrada Sudului, studiul de fundamentare a fost finalizat şi se află în transparenţă decizională. Un alt proiect important aşteptat de mult timp de cetăţeni este podul suspendat peste Dunăre în zona Tulcea – Brăila, un proiect a cărui implementare am verificat-o în teren. Ministrul interimar al Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, m-a informat că proiectul tehnic a fost finalizat, iar mâine va fi transmisă către Comisia Europeană aplicaţia de finanţare astfel încât cele 363 de milioane de euro fonduri europene să poată fi accesate cât mai curând", a spus Dăncilă, în debutul şedinţei de Guvern.

Contractul pentru execuţia podului suspendat peste Dunăre în zona Brăila a fost semnat în martie 2018 şi are o valoare de 540 milioane de euro, iar antreprenorul lucrării este Asocierea Astaldi SpA (Italia) – IHI Infrastructure Systems Co.Ltd (Japonia).

Durata de realizare a podului peste Dunăre este de 48 de luni, din care 12 luni – proiectarea şi 36 de luni – execuţia, iar termenul de garanţie este de 10 ani.

Podul suspendat este poziţionat între km 4+596,10 şi km 6+570,52, pe drumul principal Brăila-Jijila, respectiv la km 165+800 pe fluviul Dunărea (kilometraj pe Dunăre, măsurat de la Sulina).

Obiectivul va avea o lungime totală de 1.974,30 metri, din care 489,65 metri reprezintă deschiderea laterală, pe malul dinspre Brăila şi 364,65 metri cea de pe malul dinspre Tulcea. De o parte şi de alta vor fi construite două viaducte de acces, în lungime de câte 110 metri, care se vor adăuga lungimii podului suspendat.

Proiectul are ca scop crearea unei căi de comunicaţie moderne, cu implicaţii în dezvoltarea regională a zonei, fluidizarea traficului între localităţile Brăila, Galaţi, Tulcea, Constanţa, creşterea siguranţei utilizatorilor, micşorarea timpilor de parcurs şi scăderea poluării la toate nivelele în prezent tranzitate. AGERPRES/(A – autor: Florentina Peia, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Gabriela Badea)   

Sursa: Agerpres

Back To Top