Fără categorie

Covasna: Pesta porcină africană, confirmată la Sfântu Gheorghe

Direcţia Sanitar-Veterinară (DSV) Covasna a anunţat, vineri seară, apariţia virusului pestei porcine africane în judeţ.

Potrivit conducerii instituţiei, virusul a fost confirmat la două cadavre de porci depistate într-o groapă de gunoi de la marginea municipiului Sfântu Gheorghe.

Din investigaţiile preliminare a rezultat că animalele au fost crescute într-o gospodărie din municipiu timp de aproape un an, fiind furajate preponderent cu resturi alimentare provenite inclusiv din tomberoane şi platforme de gunoi.

"În urma confirmării diagnosticului de către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală Bucureşti (I.D.S.A.) – Laboratorul Naţional de Referinţă pentru Diagnostic şi Sănătate Animală, serviciile veterinare au intervenit de urgenţă. Reprezentanţii Inspectoratului Judeţean de Poliţie Covasna au depistat proprietarul gospodăriei din care au provenit cadavrele. (…) Gospodăria afectată a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, produselor, subproduselor şi mijloacelor de transport. De asemenea, s-a procedat la dezinfecţia exploataţiei şi l-a ecarisarea cadavrelor", precizează directorul executiv al DSV Covasna, dr. Siko Barabasi Sandor, într-un comunicat de presă remis AGERPRES.

Pentru a preveni răspândirea bolii, Centrul Local de Combatere a Bolilor din judeţul Covasna s-a întrunit în şedinţă extraordinară şi a adoptat planul de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea pestei porcine africane.

Astfel, s-au stabilit o zonă de protecţie pe o rază de 3 km şi o zonă de supraveghere pe o rază de 10 km în jurul focarului.

Cazul se află în continuare în cercetarea autorităţilor sanitar-veterinare judeţene şi ale organelor de poliţie.

"DSVSA Covasna reia solicitarea făcută către crescătorii de porcine că orice caz de moarte sau îmbolnăvire a animalelor din gospodărie trebuie adus imediat la cunoştinţa autorităţilor sanitar-veterinare. Aruncarea cadavrelor de porci este o faptă deosebit de gravă, putând fi sancţionată inclusiv penal. Toate animalele suspecte trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie. DSVSA Covasna solicită sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor de prevenire şi combatere a bolii, având în vedere gravitatea acesteia şi consecinţele economice deosebit de grave generate de apariţia ei", se mai arată în comunicat.

Conducerea DSV Covasna a subliniat că pesta porcină africană nu afectează omul, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, singurele specii afectate fiind porcii domestici şi mistreţii. AGERPRES/(AS-autor:Oana Mălina Negrea, editor: Antonia Niţă, editor online: Daniela Juncu)

Sursa: Agerpres

Back To Top