Fără categorie

Covasna: Muzică renascentistă, armament medieval, acrobaţie pe cai, în weekend la Castelul Kálnoky de la Micloşoara

Fundaţia Kálnoky organizează în perioada 2-4 august a.c cea de-a doua ediţie a Zilelor renascentiste la castelul din Micloşoara, publicul fiind invitat la concerte şi spectacole, prezentări de armament medieval, acrobaţii pe cai, plimbări cu trăsuri, precum şi la vizitarea Muzeului Vieţii Transilvănene.

"Scopul evenimentului este de a aduce în prezent aspectele vremurilor trecute, prin activităţi adresate copiilor şi familiilor", menţionează gazdele, pe pagina de socializare.

Potrivit programului, vineri, începând cu ora 18,00, va avea loc o lectură publică din documentele familiei Kálnoky, iar sâmbătă, începând cu ora 11,00, vor fi organizate ateliere meşteşugăreşti, prezentări de armuri şi armament medieval, plimbări cu trăsuri şi cu ponei, căutări de comori, dar şi diverse jocuri tradiţionale pentru copii.

De asemenea, vor avea loc un concert de muzică renascentistă, o masă rotundă cu titlul "Generaţia tânără încotro?", prelegeri ştiinţifice, spectacole de muzică populară, de acrobaţie ecvestră, de dansuri ţigăneşti, iar seara se va încheia cu concerte de jazz şi rock.

Duminică va avea loc o paradă a portului popular din zona Baraolt, urmată de participarea la slujba religioasă şi vizitarea Muzeului Vieţii Transilvănene.

Acesta a fost amenajat în incinta castelului de descendenţii contelui Kálnoky, care au revenit în ţară după 1989, proiectul fiind finanţat de către Mecanismul Financiar al Spaţiului Economic European şi Guvernul României prin Programul "Conservarea şi revitalizarea patrimoniului cultural şi natural".

"Muzeul îşi propune mai mult decât să reconstituie istoria unei familii. Ne-am asumat astfel iniţiativa unică de a arăta ce însemna viaţa nobililor din zonă prin obiectele recuperate, donate sau cumpărate, de la arme autentice rămase din luptele duse de Kalnoky cu turcii, la scrinuri, sobe spectaculoase, reconstituiri ale vestimentaţiei de epocă sau chiar un pian Streicher original, acelaşi model pe care îl folosea şi Johannes Brahms", se arată pe pagina de internet a muzeului.

Muzeul ocupă întregul parter al fostului conac de vânătoare din Micloşoara, iar vizitatorii pot vedea, printre altele, Salonul de gală, "Casa doamnei", cum era numită rezidenţa conteselor, şi "Casa stâpânului".

Istoria familiei Kalnoky se întinde pe mai mult de cinci secole. Localnicii povestesc că prin secolul al XIII-lea, un secui curajos, cu numele Kalnoky, ar fi salvat viaţa regelui Ungariei în timpul unei vânători, ţintind cu săgeata ursul care se năpustise asupra suveranului.

Monarhul i-ar fi oferit, drept recunoştinţă, moşia de la Micloşoara şi l-a înnobilat. Blazonul familiei reprezintă, de altfel, un urs străpuns de o săgeată. AGERPRES / (AS – editor: Marius Frăţilă, editor online: Anda Badea)

 

Sursa foto: castelintransilvania.ro

Sursa: Agerpres

Back To Top