Fără categorie

Covasna: A fost confirmat al doilea focar de pestă porcina africană în judeţ, la Valea Crişului

Un nou focar de pestă porcină africană a fost confirmat în judeţul Covasna, în localitatea Valea Crişului.

Conducerea Direcţiei Sanitar-Veterinare (DSV) Covasna a anunţat, marţi dimineaţă, că, din investigaţiile preliminare, a reieşit că animalul la care s-a depistat prezenţa virusului a fost crescut într-o gospodărie din localitate şi nu era crotaliat.

"În urma confirmării diagnosticului de către Laboratorul Sanitar Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor Prahova, laborator acreditat, serviciile veterinare au intervenit de urgenţă. Gospodăria afectată a fost plasată sub supraveghere oficială, au fost aplicate măsuri de restricţie pentru circulaţia persoanelor, animalelor, produselor, subproduselor şi mijloacelor de transport. (…) Cazul se află în continuare în cercetarea autorităţilor sanitare veterinare judeţene şi a organelor de Poliţie", a declarat directorul DSV Covasna, Siko Barabasi Sandor.

Pentru a preveni răspândirea bolii, Centrul Local de Combatere a Bolilor din judeţul Covasna s-a întrunit în şedinţă extraordinară şi a adoptat planul de măsuri privind controlul, combaterea şi eradicarea pestei porcine africane, stabilind o zonă de protecţie pe o rază de 3 km şi o zonă de supraveghere pe o rază de 10 km în jurul focarului.

Apariţia primului focar de pestă porcină din judeţ a fost anunţată vinerea trecută, prezenţa virusului fiind confirmată la două cadavre de porci depistate într-o groapă de gunoi de la marginea municipiului Sfântu Gheorghe, în cartierul Orko.

Din investigaţiile preliminare a rezultat că animalele afectate au fost crescute într-o gospodărie timp de aproape un an, fiind furajate preponderent cu resturi alimentare provenite inclusiv din tomberoane şi platforme de gunoi.

Ulterior a mai fost depistat un caz, iar autorităţile sanitar-veterinare au dispus, luni, sacrificarea tuturor porcilor din acest cartier. AGERPRES/(AS – autor: Oana Mălina Negrea, editor: Oana Popescu, editor online: Gabriela Badea)

Sursa: Agerpres

Back To Top