Fără categorie

Consultări la Cotroceni/Grupul PRO Europa doreşte ca în Constituţie să fie precizată apartenenţa României la UE şi NATO

Grupul parlamentar PRO Europa susţine modificarea Constituţiei conform voinţei exprimate cu ocazia referendumului din 26 mai, dar şi-ar dori ca în Legea fundamentală să fie introduse şi alte aspecte, în contextul în care va exista o majoritate favorabilă pentru acestea, a declarat, miercuri, Daniel Constantin, reprezentant al grupului, la finalul consultărilor cu preşedintele Klaus Iohannis.

"Noi am dori în acest proces de modificare a Constituţiei să cuprindem şi alte aspecte care sunt în momentul de faţă neclare. Nu lucruri care necesită consultarea amplă a cetăţenilor şi o dezbatere amplă în Parlamentul României, pentru că asta ar necesita timp. (…) Un prim aspect este legat de faptul că în Constituţia actuală nu este prezentat niciunde faptul că România e stat membru UE şi NATO. (…) Al doilea lucru: garantarea dreptului la nivel constituţional de vot pentru românii din ţară şi din străinătate. Cred că e un lucru care trebuie precizat, e o clarificare cu care cred că toate partidele trebuie să fie de acord, mai ales după problemele pe care le-am avut în alegerile din 26 mai, în special cu votul din străinătate. O altă clarificare: avem în Constituţie acea prevedere 'încălcări grave' ale Constituţiei. Ele nu sunt definite şi atunci sunt interpretabile. Vrem să venim cu aceste modificări astfel încât să nu mai ajungem de fiecare dată cu sesizări la Curtea Constituţională, pierderi de timp (…). Să fie lucrurile cât mai clar prevăzute la nivelul Constituţiei", a explicat el.

Daniel Constantin a arătat că i-a mai prezentat preşedintelui Iohannis aspecte care ţin de drepturile omului, în special.

Deputatul PRO Europa Sorin Cîmpeanu a precizat că reprezentanţii grupului susţin organizarea referendumului pentru modificarea Constituţiei în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale.

"Este logic să suprapui referendumul de modificare a Constituţiei peste alegerile prezidenţiale sau alegerile locale sau alegerile parlamentare şi pentru că cele prezidenţiale sunt cele mai apropiate cred că este un argument pentru a susţine suprapunerea referendumului cu alegerile prezidenţiale", a arătat Cîmpeanu. AGERPRES/(A – autor: Florentina Peia, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Anda Badea)

 

 

Citiţi şi: 

 

Consultări la Cotroceni/ Au început discuţiile preşedintelui Klaus Iohannis cu delegaţia Pro Europa

 

Consultări la Cotroceni/ Daniel Constantin: Vom susţine moţiunea de cenzură

Sursa: Agerpres

Back To Top