Fără categorie

Comitetul interministerial/Ministerul Comunicaţiilor prezintă până la 2 august proiectul de modificare a OUG34/2008 privind sistemul 112

Comitetul Interministerial privind sistemul apelurilor de urgenţă 112, întrunit miercuri în şedinţă extraordinară la sediul Ministerului Afacerilor Interne, a decis modificarea OUG 34/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă şi a OUG 111/2011 privind comunicaţiile electronice, în principal, referitor la modalitatea de gestionare a datelor de identificare a utilizatorilor de servicii de telefonie mobilă.

Ministerul Comunicaţiilor urmează să prezinte până în 2 august nota de fundamentare şi proiectul de modificare a OUG 34/2008.

Conform unui comunicat al MAI transmis AGERPRES, în şedinţa Comitetului, secretarul de stat Raed Arafat, şeful DSU, a supus analizei stadiul îndeplinirii măsurilor stabilite în şedinţa de marţi, 30 iulie, respectiv propunerile de modificare a OUG 34/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă, propuneri de completare a raportului de informare a prim ministrului, completarea şi explicitarea de către STS a aspectelor tehnice care limitează capacitatea de localizare prin utilizarea tehnologiei AML, chiar şi în condiţiile implementării acesteia.

Comitetul a considerat că sunt necesare modificări asupra OUG 34/2008 privind organizarea şi funcţionarea Sistemului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă precum şi asupra OUG 111/2011 privind comunicaţiile electronice.

"Astfel, până la data de 2 august, Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, cu sprijinul celorlalte entităţi implicate, va prezenta nota de fundamentare şi proiectul de modificare a OUG 34/2008 care va viza, în principal, modalitatea de gestionare a datelor de identificare a utilizatorilor de servicii de telefonie mobilă, obligaţiile operatorilor de telefonie mobilă, accesul agenţiilor specializate la date de identificare a localizării apelantului doar în situaţii de urgenţă, posibilitatea accesării altor date relevante, doar în operaţiunile de căutare-salvare, prezumarea consimţământului clientului pentru localizare în contextul apelării numărului de urgenţă unic 112", arată sursa citată.

De asemenea, discuţiile au vizat şi "situaţiile de mobilitate a persoanelor aflate în proximitatea graniţelor ţării şi modalitatea de localizare după trecerea frontierei de stat".

Potrivit MAI, s-a considerat necesară identificarea unei soluţii pentru consilierea apelanţilor în situaţii de urgenţă, din punct de vedere psihologic şi nu numai. În acest sens, Comitetul a considerat imperios necesar ca meseria Dispecerul de Urgenţă să fie recunoscută ca meserie distinctă adaptată la specificul agenţiei, mai precizează sursa citată.

De asemenea, vineri va fi analizată şi o primă formă a raportului de informare a prim-ministrului, întocmit prin valorificarea tuturor concluziilor rezultate din activitatea Comitetului în aceste zile, menţionează MAI. AGERPRES/(AS – autor: Alina Novăceanu, editor: Karina Olteanu, editor online: Adrian Dădârlat)

Sursa: Agerpres

Back To Top