Fără categorie

Ciolacu a depus plângere la CNCD împotriva lui Iohannis pentru declaraţiile legate de autonomia Ţinutului Secuiesc

Liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu, a depus, luni, plângere împotriva preşedintelui Klaus Iohannis la Consiliul Naţional de Combatere a Discriminării, în urma afirmaţiilor şefului statului cu privire la "înţelegerea" dintre social-democraţi şi UDMR pentru autonomia Ţinutului Secuiesc.
 

"Klaus Iohannis, 2014: 'Cum poate cineva să afirme în spaţiul public că cineva vrea să rupă Ardealul sau să ducă la o învrăjbire a ardelenilor împotriva oltenilor. Astea sunt cretinisme. Aşa ceva nu ai voie să spui'. Cu toate acestea, Iohannis a putut. În 2020. Din disperarea de a ascunde incompetenţa, lipsa soluţiilor concrete, prostia şi corupţia Guvernului pe care îl conduce. Acesta este motivul pentru care am depus azi plângere împotriva lui Klaus Iohannis la Consiliul Naţional de Combatere a Discriminării. Preşedintele trebuie să răspundă pentru acuzaţiile grave de incitare la ură pe care le-a făcut, fără să aibă o minimă probă", a scris Ciolacu pe Facebook.

PSD sesizează CNCD împotriva lui Klauss Iohannis "pentru modul deliberat şi repetat prin care face afirmaţii discriminatorii la adresa PSD, a membrilor şi conducătorilor săi", după cum se arată în plângere.

"Concret, în data de 29.04.2020, într-o declaraţie de presă, preşedintele Iohannis a făcut afirmaţii grave, fără a prezenta niciun fel de probă sau document, potrivit cărora PSD, în complicitate cu UDMR şi Guvernul de la Budapesta, ar fi avut o înţelegere pentru a vinde Ardealul: 'PSD, marele PSD, se luptă în birourile secrete din Parlament ca să dea Ardealul ungurilor' sau 'Jo napot, Ciolacu! Oare ce v-a promis liderul de la Budapesta, Viktor Orban, în schimbul acestei înţelegeri?'. Practic, abuzând de funcţia pe care o deţine de şef al statului român, preşedintele Iohannis emite, cu bună ştiinţă, acuzaţii şi judecăţi de valoare cu un profund caracter discriminatoriu şi de incitare la ură, fără niciun fel de bază. Este o afirmaţie cu atât mai gravă cu cât tocmai preşedintele Iohannis afirma în anul 2014, într-o emisiune televizată, referitor la 'ruperea Transilvaniei' că 'astfel de teme sunt total false, din alt secol şi dăunătoare'", se mai arată în document.

PSD adaugă că, în acest context, exprimările recente ale preşedintelui Iohannis au ca scop evident "manipularea şi inducerea în rândul cetăţenilor români a ideii că PSD şi membrii săi ar atenta la integritatea statului român, la independenţa şi suveranitatea României, în complicitate cu Guvernul lui Viktor Orban de la Budapesta".

"Aceste afirmaţii sunt cu atât mai grave cu cât sunt făcute acum de la înălţimea tribunei prezidenţiale, fără nicio dovadă, şi aflate în evidentă disonanţă cu declaraţiile lui Klaus Iohannis din 2014. Astfel, preşedintele Iohannis lezează grav atât cetăţenii români, cât şi etnicii maghiari, incitând la ură, dezbinare şi conflicte interetnice. De altfel, cazul prezentat mai sus nu este singular. În ultima perioadă, preşedintele Klaus Werner Iohannis a avut tot mai des accente de intoleranţă, discreditare şi discriminare faţă de membrii PSD, de simpatizanţi şi faţă de electoratul de stânga, în general. (…) Mai mult, preşedintele Iohannis în mod conştient se opune Constituţiei care acordă drepturi şi opţiuni politice, în deplină egalitate tuturor cetăţenilor indiferent de opţiunea politică a acestora. Având în vedere toate aceste argumente, PSD solicită CNCD să constate caracterul discriminatoriu, de incitare şi de încălcare a demnităţii cetăţenilor, membri ai PSD, al afirmaţiilor repetate ale preşedintelui României şi să aplice sancţiunile corespunzătoare", se mai spune în plângere. AGERPRES/(AS – autor: Dana Piciu, editor: Florin Marin, editor online: Gabriela Badea)

Sursa: Agerpres

Back To Top