Fără categorie

CCR a respins sesizările PNL şi USR privind numirea unor membri ai Consiliului ASF

Curtea Constituţională a României (CCR) a respins, miercuri, sesizările PNL şi USR privind numirea în funcţie a unor membri ai Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară.

"În urma deliberărilor, Curtea Constituţională, cu majoritate de voturi, a respins sesizările de neconstituţionalitate şi a constatat că Hotărârea Parlamentului României 37/2018 privind numirea membrilor Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară este constituţională în raport cu criticile formulate", precizează CCR într-un comunicat transmis AGERPRES.

Pe 29 noiembrie, grupul parlamentar al PNL din Senat a depus la CCR sesizarea de neconstituţionalitate în cazul numirii în funcţie a şase membri ai Consiliului Autorităţii de Supraveghere Financiară. Sesizarea îi viza pe Leonardo Badea, Doina Dascălu, Marius Ovidiu Bota, Birtalan Jozsef, Aura Gabriela Socol şi Ovidiu Răzvan Wlassopol.

Senatorii PNL spuneau că Parlamentul avea obligaţia legală de a efectua analiza individuală a încadrării experienţei profesionale a fiecărui candidat în domeniile expres prevăzute de lege – financiar, al instituţiilor de credit şi/ sau al instituţiilor financiare nebancare, arătând că vechimea minimă cumulată necesară în aceste domenii de activitate pentru a fi numit în Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară trebuie să fie de minimum 8 ani de la data absolvirii studiilor de lungă durată, cu diplomă de licenţă.

"Analiza formală a documentelor depuse de persoanele numite în Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară prin Hotărârea Parlamentului nr. 37/2018 arată încălcarea dispoziţiilor art. 9 alin. (1) lit.a2) din OUG nr. 93/2012 referitoare la îndeplinirea condiţiei obiective privind experienţa profesională cumulată de minim 8 ani în domeniul financiar, al instituţiilor de credit şi/ sau al instituţiilor financiare nebancare", arătau liberalii în sesizare.

Şi parlamentarii USR au reclamat la CCR că patru dintre cei nouă membri ai conducerii ASF nu îndeplinesc condiţiile de eligibilitate. Este vorba despre Leonardo Badea, Jozsef Birtalan, Sorin Bota, care a demisionat între timp, şi Gabriela Socol.

"Există un articol în ordonanţă care obligă parlamentarii atunci când evaluează candidaţii să verifice dacă au experienţă în domeniile financiar, instituţii financiare nonbancare şi instituţii de credit de cel puţin 8 ani, după absolvirea studiilor universitare cu licenţă. Doi dintre cei patru, din punctul nostru de vedere, nu au absolut nicio experienţă, au fost parlamentari, au fost secretari de stat, au avut funcţii publice, dar acestea nu sunt profesii şi nu îţi dau vechime într-o profesie tehnică. (…) Se pune întrebarea dacă profesorii universitari au această experienţă. Legea nu detaliază, CCR nu a explicat, deşi au fost două precedente. Nu s-a lămurit că, dacă eşti profesor universitar în domeniul economic, îndeplineşti condiţia", declara, pentru AGERPRES, Mihai Alexandru Badea, consilierul pe probleme juridice al grupului USR de la Camera Deputaţilor. AGERPRES/(AS – autor: Mihai Stoica, editor: Florin Marin, editor online: Irina Giurgiu)

Sursa: Agerpres

Back To Top