Fără categorie

Bilanţ DLAF 2018: DNA – sesizat în 153 de cazuri cu suspiciuni de fraudă ce afectează interesele UE

Departamentul pentru lupta antifraudă a transmis, în anul 2018, la DNA 153 de acţiuni prin care se semnalau fraude ce afectau interesele Uniunii Europene şi alte şapte – la parchetele mici din ţară, potrivit raportului de activitate al DLAF pe anul trecut.

În anul 2018, DLAF a avut în lucru 557 de acţiuni de control, din care au fost finalizate 259 de cazuri. În 160 de cazuri s-au constatat indicii privind săvârşirea unor fraude care afectează interesele financiare ale Uniunii Europene, fiind sesizate organele de urmărire penală, se arată într-un comunicat al DLAF.

Pentru cele 160 de acţiuni de control finalizate cu suspiciune de fraudă, DLAF a sesizat Direcţia Naţională Anticorupţie în cazul a 153 de lucrări şi parchetele mici – în cazul a şapte dintre acestea.

În anul 2018, în baza notelor de control transmise de-a lungul timpului de către DLAF, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie au întocmit 12 rechizitorii şi un acord de recunoaştere a vinovăţiei, precizează sursa citată.

Pe linia cooperării cu Oficiul European de Luptă Antifraudă, în anul 2018, DLAF a acordat OLAF asistenţă tehnică în 87 de cazuri.

Valoarea estimată a impactului financiar, rezultată în urma investigaţiilor DLAF, a fost de 76.044.094,34 de euro pentru lucrările din anul 2018.

Potrivit bilanţului DLAF, în urma acţiunilor de control desfăşurate în perioada ianuarie – decembrie 2018, s-au constatat indicii privind săvârşirea unor fapte de natură penală care afectează interesele financiare ale UE, în numeroase domenii.

* În domeniul asistenţei sociale, verificările au fost legate de incluziunea persoanelor vulnerabile pe piaţa muncii (persoane cu dizabilităţi, şomeri de lungă durată, persoane defavorizate, persoane marginalizate, persoane excluse social sau supuse riscurilor de excluziune socială.

* În cel al comunicaţiilor controalele au fost legate de dezvoltarea zonelor rurale, prin introducerea infrastructurii de broadband la sate, respectiv îmbunătăţirea condiţiilor de viaţă pentru populaţia din mediul rural şi asigurarea accesului la unele servicii de bază.

* În infrastructură – verificările au vizat construcţia, modernizarea şi reabilitarea infrastructurii rutiere

* În domeniul educaţiei, controalele au fost legate de reabilitarea şi modernizarea unităţilor de învăţământ, îmbunătăţirea educaţiei şi formării profesionale, în sprijinul creşterii economice şi dezvoltării societăţii bazate pe cunoaştere

* În agricultură au fost vizate obţinerea subvenţiilor, îmbunătăţirea calităţii vieţii în zonele rurale şi diversificarea economiei rurale, iar în domeniul pescuitului – înfiinţarea fermelor de peşte, valorificarea şi conservarea tradiţiilor.

Departamentul pentru lupta antifraudă (DLAF), potrivit atribuţiilor ce îi revin, efectuează sau coordonează acţiuni de control, în vederea identificării neregulilor, fraudelor şi a altor activităţi ilicite, în legătură cu gestionarea, obţinerea şi utilizarea fondurilor europene şi a celor de co-finanţare aferente, precum şi a oricăror altor fonduri ce intră în sfera intereselor financiare ale Uniunii Europene. AGERPRES/(AS – autor: Cătălin Lupăşteanu, editor: Georgiana Tănăsescu, editor online: Anda Badea)

Sursa: Agerpres

Back To Top