Fără categorie

Alba: Roman (PNL) vrea să afle de ce UM Cugir nu este parte a proiectului cu Beretta

Deputatul liberal Florin Roman a declarat, vineri, într-o conferinţă de presă, la Alba Iulia, că nu înţelege motivul pentru care Uzina Mecanică (UM) Cugir, filială a ROMARM, nu este beneficiară a contractului încheiat cu compania italiană Beretta Holding, pentru fabricarea pistoalelor de 9 mm.

"Prima discuţie a fost făcută pe UM Cugir – asta mi-a confirmat domnul Bădălău într-o discuţie pe care am avut-o cu dânsul", a spus liberalul, care a adăugat că vrea să afle motivul pentru care "UM Cugir, care, iniţial, era parte a discuţiei în acest contract, nu mai apare ca beneficiar al contractului cu Beretta".

Florin Roman a menţionat că i-a adresat în acest sens şi o interpelare ministrului Economiei, Niculae Bădălău.

"Înseamnă că oamenii de-acolo (Plopeni – n.r.) s-au mişcat mai bine, că toată lumea ştie că cei mai buni meseriaşi pe ceea ce înseamnă producţia de armament sunt cei de la Cugir", a susţinut deputatul de Alba.

Potrivit unui memorandum de înţelegere semnat, recent, cu compania italiană Beretta Holding, Uzina Mecanică Plopeni, filială a ROMARM, va începe peste aproximativ şase luni să producă arme de asalt Beretta.

"Este un moment important, un proiect strategic, acest protocol între Beretta şi uzina Plopeni. Vom putea produce la Plopeni o armă modernă, de ultimă generaţie. Vom fabrica un produs românesc, chiar dacă este sub numele Beretta. Urmează ca în perioada imediat următoare să fie înfiinţată compania mixtă, iar, cel târziu peste şase luni, să înceapă producţia", a declarat ministrul Economiei, Niculae Bădălău, cu ocazia semnării documentului.

La UM Cugir se fabrică armament de diverse calibre (12,7 mm, 14,5 mm, 5,56 mm), pistol automat şi semiautomat de calibru 9 mm, accesorii, fiind unic producător de armament de calibru NATO 12,7X99 mm tub de oţel.

Uzina din Cugir a fost înfiinţată în 1799, în timpul Imperiului Habsburgic, sub denumirea de Fabrica de Fier şi Oţel. În 2004, societatea s-a împărţit în UM Cugir şi Fabrica de Arme. AGERPRES/(A,AS – autor: Marinela Brumar, editor: Karina Olteanu, editor online: Adrian Dădârlat)

Sursa: Agerpres

Back To Top