Fără categorie

Alba: Incendiul de la mănăstirea Rîmeţ, localizat; peste 100 de pompieri intervin pentru lichidarea focarelor

Incendiul care a izbucnit vineri la mănăstirea Rîmeţ a fost localizat în cursul serii, după şapte ore de intervenţie a peste 100 de pompieri militari din Alba şi Cluj, care acţionează în continuare pentru lichidarea focarelor existente sub elementele de acoperiş prăbuşite.

Potrivit prim-adjunctului şefului Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Alba, maior Ovidiu Costea, din suprafaţa totală de 1.400 de metri pătraţi a acoperişului clădirii unde a izbucnit focul, a fost afectată o suprafaţă de 1.000 de metri pătraţi.

În clădirea respectivă sunt chiliile călugăriţelor, ateliere, bucătăria, sala de mese.

"A ars structura din lemn a acoperişului cu învelitoare din tablă. Pe aproximativ 50% s-a prăbuşit acoperişul, dar fără a fi afectate spaţiile din interior decât într-o proporţie de 20% la nivelul etajului. Au fost afectate mai multe bunuri personale din chilii, precum şi obiecte de cult (icoane, veşminte, cărţi etc). Cauza va fi stabilită ulterior", a transmis maior Ovidiu Costea.

El a menţionat că din partea ISU Alba se intervine cu 89 de subofiţeri şi 9 ofiţeri, care acţionează cu 6 autospeciale. Din Cluj, au fost trimişi, cu două autospeciale, 10 subofiţeri de la Detaşamentul Turda.

De asemenea, sunt prezenţi 10 poliţişti, 3 salvamontişti şi voluntari.

Mănăstirea Rîmeţ este cel mai vechi aşezământ monahal din Transilvania. Aici, sunt acum în jur de 100 de călugăriţe.

Primii călugări s-au stabilit la Rîmeţ la începutul secolului al XIII-lea, ridicând pentru început o biserică de lemn. Un secol mai târziu este construită o biserică de piatră, a cărei arhitectură aminteşte de cele din Ţara Haţegului şi Zarandului din secolele XIII-XIV. Cea de-a doua biserică, cea nouă, a fost construită între 1982 şi 1992. Incendiul a izbucnit la clădirea situată în apropierea noii biserici.

Mănăstirea este printre cele mai mari din Transilvania. AGERPRES/ (AS – autor: Marinela Brumar, editor: Karina Olteanu, editor online: Gabriela Badea)

Sursa: Agerpres

Back To Top