Cand trebuie sa apelezi la serviciile unui avocat?
Sfaturi

Cand trebuie sa apelezi la serviciile unui avocat?

Ca cetatean, sigur doresti sa eviti pe cat posibil problemele juridice de orice fel. Insa, cateodata, problemele dau peste noi. Fie un accident auto, un partaj sau o interventie medicala ce a decurs prost,  ne trezim intr-o situatie juridica si nu stim ce sa facem.

Este cazul sa apelam la un avocat? Putem rezolva singuri problema? Astazi o sa discutam despre aceste aspecte. Astfel, vei afla cand trebuie sa apelezi la serviciile unui avocat si daca situatia ta necesita interventia unui avocat sau nu!

Ce servicii ofera avocatii?

Avocatii sunt de mai multe tipuri si ofera diverse servicii. Pot fi specializati pe o anumita ramura sau pot oferi expertiza in mai multe domenii. Indiferent de problema, probabil exista un avocat specializat la care poti apela. Cele mai comune 6 tipuri de avocati sunt: avocat de dreptul muncii, drept medical, drept comercial, drept familial, drept penal si drept civil. 

Desi cuvantul “avocat” ne trimite cu gandul la judecatorie, situatia nu este mereu asa. Un serviciu al avocatilor este acela de reprezentare in instanta, insa nu este singurul serviciu prestat.

Acesta te poate sfatui cu privire la situatia juridica, oferindu-ti informatii despre sansele de reusita. De asemenea, acesta poate preveni anumite situatii. Noi, civilii obisnuiti, nu suntem familiari cu totalitatea legilor si a drepturilor. Astfel, avocatul te va indruma in procesul, iar tu vei lua decizia cea mai buna in situatia respectiva.

De asemenea, acesta poate intocmi acte, fiind numit avocat care elaboreaza acte juridice. Se poate ocupa de intocmirea de acte juridice precum cele dintr-un contract de inchiriere comerciala sau o tranzactie.

Ei bine, ramane intrebarea, cand ai nevoie de un avocat?

Cand ai nevoie de serviciile unui avocat

Ca regula simpla, daca ar putea implica catuse, ai nevoie de un avocat. Violenta in familie, accidentele de condus sub influenta alcoolului si acuzatiile de comportament infractional sunt cateva exemple.

Situatii comune in care vrei sa apelezi la serviciile unui avocat sunt:

  • Mosteniri

Desi o persoana draga moare, aceasta are de lasat o mostenire. Ei bine, se pot face numeroase greseli in pasii de administrare a unei mosteniri. Cu siguranta nu doresti sa se intample vreo problema in acest proces de administrare. De aceea, de la verificarea actelor si a persoanelor pana la asistarea si reprezentarea succesorilor, un avocat se asigura ca nu se face nici o greseala.

  • Planuri imobiliare

Avocatii te ajuta si de-o parte si de cealalta a mostenirii. Te ajuta sa iti creezi un testament, sa desemnezi beneficiarii, sa reduci (sau sa eviti) impozitul pe mostenire si sa gasesti moduri de a evita procesul instantei in judecata. Astfel, te vei asigura ca nu se intampla vreo greseala si salvezi din bani. Ai nevoie de un avocat in aceasta situatia mai ales daca ai mostenitori minori, ai caror situatie financiara trebuie mentinuta. 

  • Divorturi si separati legale

Divortul este o experienta neplacuta care vine cu pierderi financiare si emotionale. Nu este obligatoriu sa ai un avocat in aceasta situatie, insa este recomandat. Daca intervin violenta domestica, copii, animale de companie sau proprietati scumpe, suna un avocat. Te va naviga in tot procesul si iti va explica ce poti face. Daca este cazul, va crea o “punte de legatura” intre fostii sot si sotie, pentru ca procesul sa se desfasoare cat mai linistit.

  • Semnare de contracte

In situatii care necesita contracte pe termen lung si cu sume mari de bani, ai nevoie de un avocat specializat. Desigur, nu este necesar sa suni un avocat daca vrei sa te angajezi la o firma si trebuie semnat contractul de munca. Insa in situatii precum vanzarea sau cumpararea unei case, a unei idei sau a unei afaceri, este in interesul tau ca acel contract sa fie corespunzator.

  • Accidente si vatamari corporale

Fie ca ai cauzat un accident sau ai fost victima unuia, un avocat te ajuta sa treci prin procesul juridic care vine odata cu acesta.

Acum ca sti tipurile de avocati si in ce situatii ai nevoie de serviciile lor, poti sa iti alegi mai usor unul. Desigur, nu este necesar mereu un avocat, dar astfel te asiguri ca iti cresti pe cat de mult posibil sansele de castig! Mai mult decat atat, colaborare de lunga durata cu un avocat iti poate aduce o multime de beneficii nu doar in situatiile in care acesta trebuie sa te reprezinte, ci si in momentele in care ai nevoie de un sfat avizat.

Back To Top